Κίνητρα για επιστροφή στο κέντρο

Μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 50% για τα ισόγεια και κατά 30% για τους ορόφους ώς το τέλος του 2013 προβλέπουν τα κίνητρα για την ενίσχυση της κατοικίας στο Γεράνι. Στην ίδια περιοχή, καθώς επίσης στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο, θεσπίζονται και φορολογικές απαλλαγές για μέρος του κόστους αποκατάστασης των παλιών διαμερισμάτων, που θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Τα κίνητρα θα αφορούν ιδιοκατοίκηση, χρήση του ακινήτου από μέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά και ενοικίαση σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Το νοίκι για όσους κάνουν χρήση των κινήτρων, σε ετήσια βάση, δεν θα υπερβαίνει το 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

  • Αναπλάσεις

Ο κύριος όγκος των μέτρων που θα υλοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά αναπλάσεις, με σπουδαιότερες:

* Διεύρυνση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής και πεζοδρόμηση της οδού Αγορακρίτου. Τα έργα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

* Ανάθεση μελέτης για τη διαμόρφωση της πλατείας Θεάτρου και την πεζοδρόμηση των κάθετων δρόμων.

* Εγκατάσταση στον πρώην χώρο του ΟΚΑΝΑ του Κέντρου Αστικής Συμμετοχής, που θα συντονίζει τις δράσεις αναβάθμισης του κέντρου.

* Χαρακτηρισμός της Ευριπίδου σε οδό παραδοσιακού εμπορίου.

* Εγκατάσταση του νεοσύστατου «πράσινου ταμείου» στο Γεράνι.

* Προώθηση παρεμβάσεων σε δύο σταυροδρόμια κοντά στο σταθμό Λαρίσης και στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.

* Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος αστικών καλλιεργειών σε τμήμα του λόφου του Στρέφη, με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και της «Διάβασης», στο πλαίσιο της ανάδειξης της περιοχής σε τόπο αναψυχής, αλλά και ευαισθητοποίησης για θέματα χρήσης και εξάρτησης.

* «Απόσυρση» παλαιών κτηρίων για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών μέσω του νέου θεσμού της «αγοράς δικαιωμάτων γης» και της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

* Ενίσχυση των δήμων με πόρους του «πράσινου ταμείου» για την υποδοχή ατόμων που ζητούν άσυλο.

* Εξαγορά των 4,5 στρεμμάτων του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό.

  • Το ποδήλατο

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών προβλέπεται η καθιέρωση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και η δημιουργία δίκτυου ποδηλατόδρομων στο ιστορικό κέντρο. Επίσης, δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης στον Κεραμεικό, σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή υπόγειο πάρκινγκ με 270 θέσεις.

Το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την ανακαίνιση του κτιρίου του «Ακροπόλ Παλλάς», που χαρακτηρίζεται εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής και θα στεγάσει λειτουργίες πολιτισμού. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης θα εγκατασταθεί στην Πλάκα, σε κτηριακό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Αδριανού, Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου.

Χ.ΤΖ., Ελευθεροτυπία, Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s