Περιπολίες σεκιούριτι σε χωριά

Αφορμή στάθηκε ένα έγκλημα. Σε γειτονικό χωριό, αλλά ο φόβος «σκίασε» όλη την περιοχή. Μετά ήρθαν οι κλοπές και μετά η απόφαση ότι η κατάσταση «δεν πάει άλλο». Αστυνομικός, σε μεγάλη ακτίνα δεν υπήρχε ούτε για ίχνος. Λίγα τα μέσα, μεγάλη η κρίση, πού να πρωτοπάει και η ΕΛ.ΑΣ.; Και κάπως έτσι το χωριό αποφάσισε να πάρει την ασφάλεια στα χέρια του. Τι έκανε; Ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι τη φύλαξή του. «Τι να κάναμε όταν ψάχναμε για αστυνομικό και δεν βρίσκαμε;» λένε, σχεδόν απολογούμενοι.

«Νωρίτερα είχαν κλέψει πέντε αυτοκίνητα από το χωριό, διάφορα γεωργικά εργαλεία κι είχαν διαρρήξει σπίτια. Οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, φοβούνται. Πήραμε την τελική απόφαση όταν κοινοτάρχης κοντινού χωριού δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια της γυναίκας και του παιδιού του από κακοποιούς που είχαν μπει στο σπίτι τους», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κυρτώνης Φθιώτιδας κ. Δημ. Κυριαζής. Και κάπως έτσι το χωριό του αποφάσισε να «ενεργοποιήσει» την εταιρεία σεκιούριτι για τη φύλαξή του.

«Η κοινότητα, που βρίσκεται στα όρια Φθιώτιδας και Βοιωτίας, δυστυχώς “βολεύει” τους κακοποιούς, καθώς είναι δίπλα στην Εθνική Οδό. Ερχονται, ληστεύουν, διαφεύγουν. Παράλληλα, το Α.Τ. Αταλάντης στο οποίο υπαγόμαστε απέχει 15 χιλιόμετρα και δεν έχει ούτε προσωπικό ούτε υποδομή για να κάνει περιπολίες στην περιοχή», προσθέτει ο πρόεδρος.

Εδώ και έναν μήνα λοιπόν δύο υπάλληλοι σεκιούριτι περιπολούν κάθε βράδυ με ένα όχημα στην κοινότητα. Οι κάτοικοι τους ειδοποιούν μέσω κινητού τηλεφώνου όταν δουν κάτι «περίεργο». «Ψηφίσαμε και το 90% των κατοίκων συμφώνησε. Και εγώ είμαι υπέρ του μέτρου, καθώς υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια» λέει στην «Κ» ο κάτοικος της Κυρτώνης κ. Ηλίας Νικολάου. Ο ίδιος έχει πικρή εμπειρία, καθώς άγνωστοι διέρρηξαν το σπίτι των γονιών του και έκλεψαν ένα αγροτικό όχημα. Τα νέα «ταξίδεψαν» γρήγορα στα γύρω χωριά, που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τους «σεκιουριτάδες».

Αντίστοιχα μέτρα υιοθέτησαν εδώ και καιρό άλλες δύο περιοχές (Ν. Κεσσάνη και Ποταμιά) του Δήμου Αβδήρων στην Ξάνθη. «Το συζητήσαμε με τους κατοίκους και αποφασίσαμε να αναθέσουμε τη φύλαξη σε εταιρεία σεκιούριτι», λέει στην «Κ» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παν. Ξανθόπουλος, καθώς η εγκληματικότητα είχε χτυπήσει κόκκινο

«Το συγκεκριμένο μοντέλο φύλαξης προβλέπει την εποπτεία μιας περιοχής από ιδιωτική εταιρεία και τη συνεργασία της με αστυνομική ομάδα που θα επεμβαίνει όταν ειδοποιείται από τους φύλακες της εταιρείας», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αγγελος Αγραφιώτης, σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωποι ολόκληρων περιοχών απευθύνονται σε ιδιωτικές εταιρείες ρωτώντας για τις λεπτομέρειες και -κυρίως- το κόστος τέτοιων συνεργασιών. «Για να καταλάβετε, το Α.Τ. Βελεστίνου στη Μαγνησία, στο οποίο ανήκει μια τεράστια περιοχή διαθέτει μόλις ένα περιπολικό. Ενα περιπολικό διαθέτει και το Α.Τ. Μηλεών στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπάγεται όλο το Πήλιο, ένα οδικό δίκτυο 120 χιλιομέτρων», συμπληρώνει. Τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών.

  • Βάζουμε απ’ την τσέπη μας

«Τη συγκυρία όλοι τη γνωρίζουμε ωστόσο δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο. Μιλάμε για δραστική περικοπή που φτάνει μέχρι και στα καύσιμα των περιπολικών», σχολιάζει από την πλευρά του στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστος Φωτόπουλος, αναφορικά με την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιφέρεια. Ο ίδιος κάνει λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. και «έχουμε εκπονήσει σχετική μελέτη, αλλά ακόμα δεν βλέπουμε ανταπόκριση».

«Λειτουργούμε από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και ασχολούμαστε με κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα. Βγαίνουμε έξω μόνο αν μας καλέσουν, όταν κλείνουμε το απόγευμα έχουμε το κινητό τηλέφωνο για να μας βρει κάποιος αν προκύψει ανάγκη. Για περιπολίες ούτε λόγος. Εχει συμβεί να μην έχουμε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητο και να βάζουμε από την τσέπη μας ή να μας βοηθάνε πολίτες γιατί τα κονδύλια της υπηρεσίας είναι ελάχιστα», λέει στην «Κ» αστυνομικός που υπηρετεί σε τμήμα της περιφέρειας Θεσσαλίας.

  • Του Κωστα Ονισενκο, Η Καθημερινή, 15/5/2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s