Διαδηλώσεις ναι, αλλά µε όρια

 • Γ. Καµίνης: να προστατέψουµε τα καταστήµατα αυτή την περίοδο κρίσης από τις πορείες και το παρεµπόριο
 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ
 • ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

  Περιορισµό των χώρων όπου θα µπορεί στο εξής να γίνονται οι διαδηλώσεις επιθυµεί ο νέος δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης. «Ως Συνήγορος του Πολίτη δεν είχα διστάσει να πω το αυτονόητο. Δηλαδή, το επιτρέπειν να συναθροίζεται ο κόσµος, σύµφωνα µε το Σύνταγµα. Αλλά αυτό πρέπει να ρυθµίζεται µε βάση εκτελεστικού νόµου, για τον οποίο πρέπει να αποφανθούν και να ψηφίσουν όλες οι πολιτικές δυνάµεις. Ολα πρέπει να έχουν ένα µέτρο και να κατευθύνονται στο πλαίσιο της συνταγµατικής νοµιµότητας», είπε χαρακτηριστικά ενηµερώνοντας χθες τα µέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Ο δήµαρχος λίγες ηµέρες αφότου τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος όσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είχαν παραδεχθεί ότι για την κρίση των καταστηµάτων στο κέντρο της Αθήνας – εκτός των άλλων – φταίνε και οι συνεχείς διαδηλώσεις, είπε χθες στην Επιτροπή: «Το κέντρο της πρωτεύουσας έχει λυγίσει εξαιτίας δύο πραγµάτων: από το παραεµπόριο και από τις πορείες…». Παράλληλα κάλεσε τις πολιτικές δυνάµεις «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να «ψηφίσουν εκτελεστικό νόµο» στη βάση «των συνταγµατικών διατάξεων που κατοχυρώνουν την ελεύθερη κίνηση προσώπων αλλά και το επιχειρείν», λέγοντας όµως ότι δεν του αρέσει «η δηµοκρατία του καναπέ», αλλά πως «όλα πρέπει να γίνονται µε µέτρο».

  Από την άλλη, ο κ. Καµίνης, απα ντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι το εµπόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχει λυγίσει» και λόγω του παραεµπορίου και επανέλαβε την πρότασή του να δηµιουργηθούν «µεικτές αγορές» από µετανάστες και έλληνες παραγωγούς – όχι όλες στο κέντρο – για νόµιµα προϊόντα µε τις νόµιµες διατυπώσεις και τον ανάλογο ΦΠΑ.

  Επιπλέον ο δήµαρχος Αθηναίων υπογράµµισε τον νέο ρόλο του µητροπολιτικού δήµου λέγοντας πως «για τον σχεδιασµό της πόλης – µε αφορµή την πεζοδρόµηση της Πανεπιστηµίου – ο δήµος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και την εποπτεία της Πολιτείας, χωρίς όµως τα έργα να είναι ανταγωνιστικά, αλλά µε προσεκτική µελέτη να τα αναγγέλλουµε από κοινού και να τα προχωράµε».

  Ο κ. Καµίνης ανέφερε και τη λήψη βραχυπρόθεσµων µέτρων για τη µετατροπή εννέα κλειστών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες και την επιδότηση ενοικίων σε νέα ζευγάρια που επιθυµούν να εγκατασταθούν στο κέντρο. Παράλληλα χαρακτήρισε πληγή τα τραπεζοκαθίσµατα στην Αθήνα και είπε πως «πρέπει να δοθεί περισσότερη έµφαση στο πεζοδρόµιο», ενώ τόνισε ότι οι έλεγχοι «πρέπει να γίνονται από µεικτά κλιµάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της Δηµοτικής Αστυνοµίας».

  Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται στον αέρα δεδοµένου πως το έργο της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού µε τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι υπό µελέτη και τόνισε ότι αύριο τα µέλη της δηµοτικής παράταξής του θα µεταβούν στον Βοτανικό προκειµένου να σχηµατίσουν συνοπτική εικόνα. Ωστόσο, σηµείωσε ότι η όποια απόφαση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο.

  • «Ολα πρέπει να έχουν ένα µέτρο», δήλωσε σε Επιτροπή της Βουλής ο δήµαρχος Αθηναίων
  • Ο δήµαρχος Αθηναίων είπε ότι το εµπόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχει λυγίσει» και λόγω του παραεµπορίου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s