Σκι αντί για χαρταετό, φέτος

  • Καταιγίδες και χιόνια ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, προβλέπει η ΕΜΥ
  • Ιωαννα Φωτιαδη, Η Καθημερινή, Σάββατο, 5 Mαρτίου 2011

Τη φήμη του ως «γδάρτη» προβλέπεται να επιβεβαιώσει φέτος ο Μάρτης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες και χιόνια ακόμα και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές προβλέπονται για το εορταστικό τριήμερο. Προμηθευτείτε λοιπόν εξοπλισμό σκι και χαρείτε το όψιμο χιόνι. «Η κακοκαιρία του τριημέρου είναι μικρογραφία του Μαρτίου του 1987» παρατηρεί ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν μας ξενίζει». Οι κάτοικοι της Μακεδονίας έχουν, άλλωστε, ήδη γευθεί την κακοκαιρία από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η μετακίνηση προς τα χιονοδρομικά Βασιλίτσας Γρεβενών, Βόρα Πέλλας και προς τα Τρία – Πέντε Πηγάδια γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σήμερα στο σύνολο της χώρας ο καιρός θα είναι ήπιος, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 10 έως 12 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 13 έως 15 στην Κεντρική και από 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα νότια της χώρας. Δεν θα λείψουν, όμως, οι βροχές στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα. «Οι άνεμοι, πάντως, δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ» διευκρινίζει ο κ. Ζιακόπουλος. Περισσότερες βροχές περιμένουμε αύριο. «Θα σημειωθούν βροχοπτώσεις στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπως και στο Ανατολικό Αιγαίο» διευκρινίζει ο διευθυντής ΕΜΥ.

Από αργά το βράδυ της Κυριακής, ο καιρός επιδεινώνεται επικίνδυνα, ενώ ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα πολλές περιοχές της χώρας θα ντυθούν στα λευκά. «Θα έχουμε χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της Στερεάς, Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης» υπογραμμίζει ο κ. Ζιακόπουλος. «Η θερμοκρασία θα πέσει, στα βόρεια θα φτάσει ακόμα και τους -3 βαθμούς, ενώ στο σύνολο της Ελλάδας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς». Παράλληλα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων μέχρι και 8 μποφόρ από αργά το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στο βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο. Την Τρίτη, ωστόσο, η κακοκαιρία θα κορυφωθεί στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. «Περιμένουμε χιόνια στην Αττική, την Εύβοια, τα πεδινά της Στερεάς Ελλάδας και καταιγίδες στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη». Οι κάτοικοι της Τρίπολης ας ετοιμαστούν για χιονοπόλεμο! Παράλληλα, οι άνεμοι θα δυναμώσουν, αγγίζοντας στο Αιγαίο ακόμα και τα 10 μποφόρ. «Συμβουλεύουμε τους ταξιδιώτες να μην αναβάλουν την επιστροφή τους για την Τρίτη, καθώς είναι πιθανό να απαγορευθεί ο απόπλους λόγω των δυνατών ανέμων», προειδοποιεί ο κ. Ζιακόπουλος. Ουσιαστικά, οι χιονοπτώσεις περιορίζονται την Τρίτη στην ηπειρωτική χώρα και μεταφέρονται στη νησιωτική, συνολικά όμως η θερμοκρασία θα πέσει περαιτέρω 4 με 5 βαθμούς. Από την Τετάρτη, πλέον, τα φαινόμενα εξασθενούν και σταδιακά επανερχόμαστε σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ενόψει, ωστόσο, της εξόδου -ακόμα και με χιονοπτώσεις- η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός με αυξημένη παρουσία στις οδικές αρτηρίες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s