Είδος υπό εξαφάνιση η ασπιρίνη στα ελληνικά φαρμακεία

Δύσκολη η εύρεση της ασπιρίνης στα ελληνικά φαρμακεία

Ασπιρίνη τέλος στα περισσότερα ελληνικά φαρµακεία. Οι φαρµακοποιοί καταθέτουν τις παραγγελίες τους, αλλά οι φαρµακαποθήκες δεν τους τροφοδοτούν, καταλογίζουν µάλιστα την ευθύνη για έλλειψη στη φαρµακευτική εταιρεία. Η Bayer Ελλάς, από την πλευρά της, αναφέρει πως έχει διαθέσει περίπου 20% περισσότερες ασπιρίνες στην ελληνική αγορά σε σχέση µε πέρυσι.

Συμφωνα με Τα Νέα, η έλλειψη του πιο γνωστού παυσίπονου έχει γίνει πλέον αισθητή, αφού ελάχιστα είναι τα φαρµακεία που διαθέτουν αποθέµατα. «Ίσως να υπάρχουν κάποια φαρµακεία που είχαν προµηθευτεί µεγάλες ποσότητες, αλλά γενικά δεν υπάρχουν ασπιρίνες» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αµπατζόγλου.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν την έλλειψη της ασπιρίνης σε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, αφού στην Ελλάδα κοστίζουν 0,67 ευρώ και στη Γερµανία 4 ευρώ. Ο δεύτερος είναι ότι σε µερικά φθηνά φάρµακα οι πολυεθνικές εταιρείες δεν φέρνουν ποσότητες στην Ελλάδα επειδή δεν τους συµφέρει.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται παράγοντες της φαρµακευτικής αγοράς, «ασπιρίνες σε συσκευασία µε ελληνικά γράµµατα ζητήστε να σας στείλουν από τη Γερµανία και την Ιταλία. Στη χώρα µας δεν θα τις βρείτε». Στελέχη της BayerΕλλάς αναφέρουν πως τα αποθέµατα ασπιρίνης που έχουν διατεθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα ίσως ξεπερνούν έως και 20% αυτά που διατέθηκαν πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο ΕΟΦ είχε επιβάλει τον Σεπτέµβριο ποινή στην Bayer για µειωµένη προµήθεια της αγοράς. «Μάλιστα, µας εξήγησαν ότι η µειωµένη διάθεση έγινε για δύο λόγους, πρώτον επειδή η τιµής της ήταν εξαιρετικά χαµηλή και δεύτερον επειδή πουλιόταν στα περίπτερα» εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας.

Ο ΕΟΦ δεν µπορεί να ελέγξει τις παράλληλες εξαγωγές, καθώς το εθνικό δίκαιο κάνει λόγο για «επάρκεια των φαρµάκων στην ελληνική αγορά», ενώ στη βάση του κοινοτικού δικαίου «επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές». «Το κοινοτικό δίκαιο όµως υπερισχύει του εθνικού. Αρα δεν είναι παράνοµες οι εξαγωγές» εξηγεί ο κ. Τούντας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s