Λάμπρος Μίχος: “Ανάγκη στροφής στην κοινωνική Ευρώπη…”!

Στο θέμα των διοδίων, την ανάγκη στροφής στην κοινωνική Ευρώπη, αλλά και την υπευθυνότητα με την οποία αντέδρασε ο Γιώργος Παπανδρέου στην κρίση, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», στους δημοσιογράφους Τάκη Σπηλιόπουλο και Μάριον Μιχελιδάκη.

«Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα ανασύρθηκε από την κοινωνική Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αυτό δυστυχώς υποχώρησε, και κυριάρχησαν οι αγορές. Από την άλλη πλευρά, όταν συζητείται ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική δέσμευση για περιορισμό των ελλειμμάτων, και θεσμοθέτηση της λιτότητας, θα πρέπει αντιστοίχως να δεσμευθεί και η Γερμανία, ότι τα πλεονάσματά της θα τα διαθέτει, για να αγοράζει προϊόντα του Νότου. Είναι πολύ γνωστό, άλλωστε, ότι τα ελλείμματα της νότιας Ευρώπης είναι περισσεύματα της βόρειας.

»Πράγματι, η πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών ήταν αρνητική στο ενδεχόμενο τροποποίησης των Συνταγμάτων, προκειμένου να προσαρμοστούν στα μέτρα που προτείνει η Μέρκελ. Πρέπει να πω επίσης ότι είναι βαριά διαδικασία, η τροποποίηση των Συνταγμάτων όλων των Ευρωπαϊκών χωρών. Θέλω, όμως, να δώσω έμφαση σε ένα άλλο σημείο, που έχει σχέση με την αξιοπιστία της πολιτικής. Πέρυσι τον Μάρτη, o Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να πει «αναλάβετε τις ευθύνες σας», οπότε θα είχε ένα πλεονέκτημα στο εξής, ή να παρασύρει και τη Ν.Δ., ακόμη και να πάει σε δημοψήφισμα. Επέλεξε την οδό της ευθύνης. Νομίζω ότι αυτό πρέπει αναλόγως να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί».

Παράλληλα, ο βουλευτής έθιξε το θέμα των διοδίων, τονίζοντας ότι «ο κόσμος νοιώθει εξαρχής νομιμοποιημένος και δικαιολογημένος να αμφισβητεί όλες αυτές τις ρυθμίσεις, δέχεται πολύ μεγάλη πίεση».

«Στο στάδιο το προπαρασκευαστικό, αλλά και στη διάρκεια της κατασκευής, δεν πρέπει να επιβάλλονται διόδια_ μολονότι ένα μέρος της κατασκευής είναι δικαιολογημένο να το πληρώνει ο κόσμος. Τη συντήρηση, βεβαίως να την πληρώνουν οι χρήστες, αρκεί να έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής διαδρομής.  Αλλιώς, ο κόσμος φθάνει σε αμφισβήτηση. Είναι κάποιοι που έχουν μία σκοπιμότητα κομματική, μία πολιτική ιδιοτέλεια, αλλά πολύς κόσμος νοιώθει δικαιολογημένος να αμφισβητήσει».

Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε επίσης στον χρόνο λήψης μέτρων από την Κυβέρνηση:

«Είχαμε για πολλά χρόνια ένα κράτος που δεν σχεδίαζε, δεν προνοούσε, δεν παρήγαγε, δεν εφάρμοζε, δεν λογοδοτούσε πουθενά, ξόδευε απλώς δυνάμεις, μεγάλες δυνάμεις. Ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικοί πόροι ήταν παγιδευμένοι σε μία εντελώς αντιπαραγωγική διαδικασία. Κάποτε έπρεπε να σκεφθούμε πώς θα βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα. Εκτός λοιπόν από την καθυστέρηση αντίδρασης στον κίνδυνο που προέκυψε σε σχέση με τα spread, οφείλουμε να λέμε ότι εγκαίρως πάρθηκαν μέτρα με το ΑΣΕΠ, με τον «Καλλικράτη», με ένα σωρό άλλα μέτρα για την ανασυγκρότηση του κράτους, ως προς την αλλαγή των όρων λειτουργίας και διοίκησης του κράτους. Κάτι που θα μας αποτρέψει στο μέλλον, από το να αντιμετωπίσουμε τα ίδια φαινόμενα».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s