Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • Σε τρεις υποθέσεις.

Σε τρεις υποθέσεις καταδίκασε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Ελλάδα, για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του σεβασμού στην οικογενειακή ζωή, της προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη, του δικαιώματος στην περιουσία και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Εκδικάζοντας την προσφυγή της 82χρονης σήμερα, Σοφίας Κοροσίδου, που μένει στην Θήβα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι, στην περίπτωση της, υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος, για σεβασμό στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή,για μεροληψία και παραβίαση του δικαιώματος, για την προστασία της ιδιοκτησίας και καταδίκασε την Ελλάδα με την υποχρέωσε να καταβάλλει στην Κοροσίδου 10.000 ευρώ, για ηθική βλάβη.

Η υπόθεση αφορούσε την άρνηση των ελληνικών αρχών να χορηγήσουν στην Κοροδίσου τη σύνταξη του επί δεκαετίες συντρόφου της, που έχει πεθάνει, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν συνάψει νόμιμο γάμο. Η κ. Κοροσίδου κατήγγειλε ότι η διαδικασία διήρκησε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είχε κάπου να απευθυνθεί και να παραπονεθεί.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Νικόλαου Νησιώτη, που γεννήθηκε το 1965 και εκτίει, μέχρι σήμερα, εξαετή ποινή κάθειρξης στις φυλακές Ιωαννίνων για διακίνηση ναρκωτικών, το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του ότι η κράτηση του, σ’ ένα κελί των 50 τετραγωνικών μέτρων, μαζί με 30 άλλους κρατούμενους, χωρίς επαρκή χορήγηση τροφής και πρόσβαση στον ήλιο, συνιστούσε παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Καταδίκασε την Ελλάδα και επιδίκασε αποζημίωση 10.000 ευρώ στον Νησιώτη, για ηθική βλάβη.

Προσφεύγουσα, στην τρίτη υπόθεση που εκδίκασε το Δικαστήριο, ήταν η Ανώνυμη Εταιρία Θάλεια Καρύδη ΑΞΤΕ, που είχε δικαιωθεί, από τις 5 Νοεμβρίου 2009 από το Δικαστήριο, για παραβίαση του δικαιώματος της στην ιδιοκτησία. Σήμερα το Δικαστήριο, επικυρώνοντας την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του, επιδίκασε και αποζημίωση 25.000 ευρώ στην προσφεύγουσα εταιρία, για ηθική και υλική βλάβη. http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s