Ζεσταίνουν τα τασάκια τους οι μαγαζάτορες

  • «Ζεσταίνουν» τα τασάκια τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ σε όλη τη χώρα προαναγγέλλοντας δυναμικές και συγχρονισμένες σε πανελλαδικό επίπεδο κινητοποιήσεις.

Η απαγόρευση του καπνίσματος και συγκεκριμένα, τα πολλαπλά πρόστιμα που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται και λυγίζουν τον ήδη πεσμένο οικονομικά κλάδο τους, ξεσηκώνουν εκ νέου θύελλα αντιδράσεων. Για ακόμα μία φορά το Συντονιστικό Επαγγελματιών Cafe-Bar-Resto ξεκινάει γύρο κινητοποιήσεων και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι υπέρ του καπνίσματος αλλά υπέρ του δικαιώματος της επιλογής. Μαγαζιά για καπνίζοντες και για μη καπνίζοντες.

Στο πλευρό του Συντονιστικού Επαγγελματιών Cafe-Bar-Resto βρίσκεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), αφού και ο δικός της κλάδος παρουσιάζει μεγάλη μείωση του τζίρου από την απαγόρευση του καπνίσματος και τα πρόστιμα. Την ερχόμενη Δευτέρα, θα πραγματοποιήσουν από κοινού πανελλαδική συγκέντρωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», παρουσία πολλών ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων που αντιτίθενται στον αντικαπνιστικό νόμο. Εκεί μεταξύ άλλων θα καθοριστούν ο πανελλαδικός συντονισμός και το κοινό μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ηδη συζητιούνται προτάσεις για τη μη καταβολή δημοτικών τελών, το κλείσιμο των μαγαζιών τους που θεωρείται βέβαιο καθώς και άρνηση καταβολής προστίμων.

Από το Συντονιστικό Επαγγελματιών, ο Δημήτρης Αρβανίτης λέει πως «εμείς πληρώνουμε τη νύφη. Ο ρόλος μας όμως δεν είναι του χωροφύλακα, να κυνηγάμε δηλαδή τους πελάτες που καπνίζουν. Εμείς καλύπτουμε κοινωνικές ανάγκες, δεν επιβάλλουμε, δεν απαγορεύουμε. Σήμερα πλήττουν εμάς, αύριο ποιος έχει σειρά;». Αύριο πάντως στο Αγρίνιο, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Ενωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας, όλα τα καφέ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αντικαπνιστικό νόμο.

«Πολλά μαγαζιά έχουν αρχίσει να κάνουν απολύσεις», «δεν τα κονομάμε όπως όλοι νομίζουν», έλεγαν χθες, έξω από τα κεντρικά της Δημοτικής Αστυνομίας, δεκάδες ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ που βρίσκονταν εκεί προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους στον διευθυντή, Στέλιο Κρασσά. «Εχετε δίκιο, έρχεστε όμως και τα λέτε σε μένα που είμαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης», τους έλεγε προτρέποντάς τους να κανονίσουν συνάντηση με τον νέο δήμαρχο προκειμένου να αναζητηθεί κάποια λύση.

!Κενά στους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επισήμανε χθες ο υπουργός Υγείας, καθώς, όπως είπε, η Δημοτική Αστυνομία εκεί που υπάρχει μετά τις 9 το βράδυ δεν είναι σε λειτουργία, ενώ υπάρχουν και δήμοι που δεν έχουν Δημοτική Αστυνομία ή υπάρχουν δήμοι που έχουν πολύ περιορισμένες δυνάμεις. Σε λίγο, υπογράμμισε, θα αρχίσουν ελέγχους και οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και οι 40 ελεγκτές που ανήκουν στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας. [ΑΛ.ΚΥΡ., Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s