Εχτισαν την Εφορία

  • Του ΑΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο τοίχος είχε τη δική του ιστορία. Ο τσιμεντένιος τοίχος που υψώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης έξω από το κτήριο που συστεγάζονται η ΔΟΥ και το ΙΚΑ Λαυρίου δεν έγραφε όμως μοναχά μια λέξη. Υστερα όμως είπαν πως τις λέξεις έγραψαν παιδιά, αφού μεταξύ των προσαχθέντων υπήρχε και ένας ανήλικος. Αντί για «ελευθερία» έγραψαν κάτι παρόμοιο για τα δεδομένα της περιοχής : «ΟΧΙ ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ».

Μέχρι το απόγευμα άντεξε ο τοίχος, οπότε και κατεδαφίστηκε

Μέχρι το απόγευμα άντεξε ο τοίχος, οπότε και κατεδαφίστηκε

Ολα ξεκίνησαν στις 22.15 στα μπλόκα του Λαυρίου. Εκεί, μικρή ομάδα κατοίκων, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του ΧΥΤΑ, ξεκίνησε με σκοπό να μεταβεί στο κτήριο όπου συστεγάζονται η ΔΟΥ, το ΙΚΑ, καθώς και το Δασαρχείο Λαυρίου. Μαζί τους είχαν τσιμεντόλιθους, σακιά με ασβέστη, σακιά με τσιμέντο, άμμο, μυστρί, σκερπάνι και τέλος σπρέι. Ο τοίχος που έχτιζαν μπροστά στην είσοδο του κτηρίου είχε φτάσει στο περίπου ενάμισι μέτρο ύψος, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν τρία περιπολικά και ένα αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες που και τους περικύκλωσαν.

«Η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί για ληστεία» λέγανε με παράπονο οι κάτοικοι, καθώς «η πραγματική ληστεία ήταν εντός του κτηρίου, από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους». Η αστυνομία συνέλαβε τρεις, δύο ενήλικους και έναν ανήλικο.

Την ίδια στιγμή, στα μπλόκα της Κερατέας επικρατούσε σχετική ησυχία.

Ο κόσμος ζεσταινόταν στις φωτιές και συζητούσε, όταν ξαφνικά τα μεγάφωνα εκεί άρχιζαν να φωνάζουν: «Πιάσανε δικούς μας και τους κρατάνε στο Λαύριο. Φεύγουμε όσοι μπορούμε με τα αμάξια μας. Κατεβαίνουμε ειρηνικά». Ετσι, μεγάλο κομβόι αυτοκινήτων ξεκίνησε από την Κερατέα και κατευθύνθηκε προς το Αστυνομικό Τμήμα Λαυρίου, όπου και κρατούνταν οι προσαχθέντες. Εκεί, κατέφθαναν διαρκώς ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι από το Λαύριο. Με φόβο μην επαναληφθούν τα όσα είχαν γίνει και στο Α.Τ. Κερατέας, που είχε πολιορκηθεί από κατοίκους, οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς μάλιστα να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Στη συνέχεια, ο συγκεντρωμένος κόσμος κατευθύνθηκε προς τον μισοτελειωμένο τοίχο, και τον ολοκλήρωσε. Ο τοίχος άντεξε μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε και κατεδαφίστηκε. *

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s