Σήμερα Τρίτη συζητείται στη Βουλή η τροπολογία της ΝΔ για το άσυλο

Αστυνομικοί μπροστά από το χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αστυνομικοί μπροστά από το χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών   

Σήμερα το απόγευμα της Τρίτης θα συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τη σημερινή του μορφή. Ουσιαστικά, η ΝΔ ζητά σε περίπτωση τέλεσης ποινικού αδικήματος σε πανεπιστημιακό χώρο να μπορεί η αστυνομία να παρεμβαίνει με απλή καταγγελία, χωρίς να χρειάζεται η άδεια από τις πρυτανικές αρχές (κατάργηση των άρθρων 5-9 του νόμου Γιαννάκου 3549/2007).

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος».

Τη Δευτέρα, η ΝΔ επανήλθε στο θέμα του ασύλου, με αφρομή «σημερινά θλιβερά γεγονότα στη Νομική Σχολή, όπου ακραία στοιχεία διέκοψαν βίαια τη διαδικασία των εξετάσεων, εξυβρίζοντας και απειλώντας τους φοιτητές» και τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ, «καταδεικνύουν -άλλη μια φορά – τη χρεοκοπία του ευτελισμένου θεσμού του ασύλου» και την «επιτακτική ανάγκη» της κατάργησης του ασύλου.

«Για ποιο άσυλο, λοιπόν, επιμένει να μιλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Για το άσυλο που υπάρχει για να προστατεύει τις μειοψηφίες που καταπατούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες;», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η κατάργηση του ασύλου, όπως ήδη έχει προτείνει η ΝΔ, είναι, πλέον, επιτακτική ανάγκη. Επιτέλους, φτάνει πια ο στρουθοκαμηλισμός».

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ασύλου. Εντούτοις, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η λύση στο πανεπιστημιακό άσυλο και τη διαχείρισή του θα δοθεί μέσα από τη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ.

Σε συνέντευξή της στα «Νέα», η υπουργός εξήγησε ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αφαιρέσουν από τους πρυτάνεις τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου, καθώς το Συμβούλιο του Ιδρύματος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστημίου, θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η Αστυνομία.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της υπουργού Παιδείας ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα παίρνουν τις αποφάσεις για παρέμβαση ή όχι της αστυνομία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος  Παπουτσής είπε ότι «θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε όταν έρθει στο υπουργικό συμβούλιο».

«Όσον αφορά το άσυλο «που είναι άλλο πράγμα», εάν η ελληνική πολιτεία, οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν» πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής από το βήμα της Βουλής.

Υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε τους Πρυτάνεις «θύματα» αφού, όπως υποστήριξε, φοβούνται τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών. Κατά της κατάργησης του ασύλου έχουν ταχθεί ήδη ΚΚΕ και Συνασπισμός.

* Ειρηνικά έληξε κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, που πραγματοποιήθηκε από φοιτητικούς συλλόγους που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς τους μετανάστες που ζητούν πολιτικό άσυλο. Επίσης διαμαρτυρήθηκαν για την άρση του ασύλου στην Νομική σχολή της Αθήνας και την πολιτική που, όπως υποστήριξαν, ακολουθεί η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s