Tα πανεπιστήμια, ιδρύματα παραγωγής διαμαρτυριών…

  • Του Αποστολου Λακασα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 27 Iανoυαρίου 2011

Της ελληνικής γης οι… αναξιοπαθούντες βρήκαν τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων τους. Πώς; Μέσω μιας κατάληψης σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, και κατά προτίμηση το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ένας πολύ βολικός, ως φαίνεται, τρόπος με δεδομένους τους χειρισμούς και τις απόψεις των πρυτάνεων σε σχέση με την κατάληψη της Νομικής Σχολής από 250 μετανάστες, οι οποίοι, καθοδηγούμενοι από την Κρήτη έως τη Σόλωνος με το πατρονάρισμα από «ευαισθητοποιημένους» πολίτες και φοιτητές, ζητούν να νομιμοποιηθούν. Ετσι, τις τελευταίες ώρες στήθηκε ένα σκηνικό εθνικής κινητοποίησης, που περιέχει όλα τα τραγελαφικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων.

Χθες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσιος Πελεγρίνης, παραδέχθηκε ότι «η καθοδηγούμενη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελεί κατάχρηση του ασύλου». Αντί όμως το πρυτανικό συμβούλιο με αποφασιστικότητα να διαπραγματευτεί την αποχώρηση των μεταναστών από τους χώρους του ιδρύματος ή και να προχωρήσει στην άρση του ασύλου, κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη (υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και υφυπουργό Εργασίας Αννα Νταλάρα) και τους αρμόδιους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη) «για να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής». Δηλαδή, η πρυτανική αρχή του Παν. Αθηνών θεωρεί ότι η κατάληψη κάποιων χώρων ενός ΑΕΙ από μετανάστες είναι μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να ρυθμίσει το κράτος στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Το ίδιο έδειξε ότι ενστερνίζεται ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα μεταβιβάστηκε έντεχνα σε αυτούς που δεν μπορούν να το διαχειριστούν». Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του νόμου δεν καταλήγει στην άρση του ασύλου. «Υπάρχουν και άλλα μέσα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους…».

Ομως, το κράτος έχει θέσει, μέσω νόμου, συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση των μεταναστών στη χώρα. Οποιος τις πληροί, θα νομιμοποιηθεί. Ετσι, «το τι θα πράξει η κυβέρνηση με τη μεταναστευτική της πολιτική είναι… αλλουνού παπά Ευαγγέλιο» έλεγε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Και στο θέμα υπάρχει μία ακόμη παράμετρος. Φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει εάν κάθε φορά που μερικοί μετανάστες (ή άλλοι διαμαρτυρόμενοι) κάνουν απεργία πείνας μέσα σε κάποιον κατειλημμένο χώρο πανεπιστημίου, οι αρμόδιοι φορείς να συζητούν μαζί τους τα ζητήματα της μεταναστευτικής (ή όποιας άλλης, αντίστοιχα) πολιτικής. Τα ιδρύματα δεν θα έκαναν άλλη δουλειά παρά να γεμίζουν με διαμαρτυρόμενους απεργούς πείνας.

Οι πρυτανικές αρχές δείχνουν ότι επιδιώκουν να βγουν αλώβητες από μία κρίση, χωρίς να αναλάβουν καμία από τις (όποιες) ευθύνες τους. Για παράδειγμα, έκαναν λόγο για καθοδηγούμενη κατάληψη, αλλά δεν ονομάτισαν τους καθοδηγητές της.

«Να γίνουν οι εξετάσεις»

Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου –στις 9 το πρωί– του πρυτανικού συμβουλίου, στην οποία ήταν παρών και ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Παπαθεοδώρου, φοιτητές που ανήκουν στον χώρο της ευρύτερης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς διαμαρτυρήθηκαν στα γραφεία της πρυτανείας ζητώντας να επαναλειτουργήσει η Νομική Σχολή. Το βασικό ζητούμενο; Να μην αναβληθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν την προσεχή Δευτέρα. Τα παιδιά, που θέλουν και την… πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, υποστηρίζουν ότι ο υπό κατάληψη χώρος που έχει είσοδο από τη Σόλωνος δεν εμποδίζει την πραγματοποίηση των εξετάσεων στις αίθουσες που έχουν είσοδο από τον πεζόδρομο-προέκταση της οδού Μασσαλίας. Και έχουν δίκαιο. Ο χώρος της κατάληψης έχει πλήρη αυτονομία και πληρότητα. Οι μετανάστες στοιβάζονται σε έξι μικρές αίθουσες, που εξυπηρετούνται από τους προσφάτως ανακαινισμένους χώρους υγιεινής. Επίσης, τα καφέ της Σόλωνος διαθέτουν τα πάντα για όσους επιθυμούν να διασκεδάσουν την πείνα τους, ενώ το σκηνικό του ιστορικού δρόμου προσφέρεται και για εύκολες και άκοπες τηλεοπτικές συνδέσεις με τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και τα βραδινά δελτία των 8. Αυτό έκαναν χθες οι υπεύθυνοι των ομάδων υποστήριξης των μεταναστών, οι οποίοι, αφού ενημέρωσαν για τα τεκταινόμενα το αγουροξυπνημένο τηλεοπτικό κοινό με απευθείας συνδέσεις, επέστρεψαν στην ιστορική σχολή και άρχισαν τον καθαρισμό της εισόδου (με σκούπες και σφουγγαρίστρες) για να δεχθούν τους επισκέπτες της ημέρας…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s