Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου των πνευμόνων

  • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού ενδέχεται να βοηθούν και στην καταπολέμηση του καρκίνου των πνευμόνων σύμφωνα με νέα ελβετική έρευνα.

Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης, που προκειμένου να επιβεβαιωθούν θα χρειαστούν μεγάλης κλίμακας ιατρικές δοκιμές,  δείχνουν ότι τα αντί-οιστρογόνα ενδέχεται να μειώνουν τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων.

Εδώ και πολλά χρόνια οι ορμόνες έχουν συνδεθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, κατά τη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Γενεύης αναρωτήθηκαν, αν η αύξηση των οιστρογόνων οδηγεί σε αύξηση των θανάτων από καρκίνο, μήπως η μείωση των οιστρογόνων θα είχε το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Ανέλυσαν τα δεδομένα 6.655 γυναικών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού μεταξύ 1980 και 2003. Σχεδόν στις μισές από αυτές είχαν χορηγηθεί αντί-οιστρογόνα. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον αριθμό των γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο των πνευμόνων, αλλά εκείνες που έπαιρναν αντί-οιστρογόνα παρουσίασαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Η επικεφαλής της ελβετικής έρευνας Δρ. Ελιζαμπέτα Ραπίτι δήλωσε στο BBC ότι τα αποτελέσματα της έρευνας στηρίζουν την υπόθεση ότι υπάρχει ορμονική επίδραση στον καρκίνο των πνευμόνων, όπως υποδεικνύουν τα ευρήματα της ύπαρξης οιστρογόνων και υποδοχέων προγεστερόνης σ’ ένα σημαντικό αριθμό καρκίνων των πνευμόνων. Η ίδια προσθέτει ότι αν τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιωθούν κι από άλλες μελέτες θα υπάρξουν αλλαγές στην κλινική πρακτική.

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στη Βρετανία και συνδέεται στενά με το κάπνισμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική έκδοση The Cancer Journal.

[enet.gr, 10:31 Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s