Στα «σκαριά» η Οικονομική Αστυνομία

Σχεδόν έτοιμη για δράση είναι η νέα υπηρεσία με την ονομασία Οικονομική Αστυνομία καθώς κατατέθηκε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη σύσταση της.

Επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και το σχέδιο για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως έχει γίνει γνωστό και οι δύο υπηρεσίες που θα είναι πανελλαδικής εμβέλειας, θα υπάγονται στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και θα εποπτεύονται από τον Αρχηγό του Σώματος, ενώ θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με 242.650 ευρώ για το 2011 και με 212.000 για το 2012.

Τα στελέχη της νέας αυτής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς και άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του εξωτερικού.

Η οικονομική αστυνομία θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων όπως την παράνομη νομιμοποίηση εσόδων, την κατάχρηση της Δημόσιας περιουσίας, την καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων, την παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων από το κράτος, τον έλεγχο για την απόκρυψη ή αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, τη μη έκδοση αποδείξεων, ακόμη και ζητήματα που αφορούν τη μη καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης θα ασχολείται με τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, τις παράνομες συνταγογραφήσεις και η έκδοση αναληθών γνωματεύσεων ιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου.

Όσον αφορά στην υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα αποτελείται από τα εξής τέσσερα Τμήματα:

– Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

– Το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων

-Το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων

-Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s