Οι διερµηνείς στον Εβρο ζητούσαν µίζες από λαθροµετανάστες!

  • ΟΣΟΙ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011
Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που δείχνει τη  βιοµηχανία παραποίησης στοιχείων που  είχαν στήσει οι διερµηνείς στον Εβρο  «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» εξασφάλισης διαµονής στην Ελλάδα σε παράνοµους µετανάστες είχαν στήσει, σύµφωνα µε καταγγελίες, διερµηνείς οι οποίοι συνεργάζονται µε την ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο. Πριν από λίγες ηµέρες διαπιστώθηκε πως υπήκοος Συρίας είχε καταγραφεί ως υπήκοος Παλαιστίνης, πράγµα που, σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, σηµαίνει πως θα µπορούσε να φύγει ελεύθερος από το κέντρο κράτησης µέσα σε δυο-τρεις µέρες: αυτό προβλέπεται για τους παλαιστίνιους και τους αφγανούς µετανάστες.

Στις 5 Ιανουαρίου, τέσσερις Σύροι – που είχαν συλληφθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στα τέλη Νοεµβρίου – κατήγγειλαν πως ο διερµηνέας αραβικής γλώσσας που τους εξέτασε τους ζήτησε χρήµατα προκειµένου να τους καταχωρίσει ως υπήκοους Παλαιστίνης ή Αφγανιστάν και έτσι µε τον τρόπο αυτό να αφεθούν ελεύθεροι. Οι λαθροµετανάστες υποστήριξαν πως δεν έδωσαν χρήµατα και για τον λόγο αυτόν ήταν ακόµη κρατούµενοι, την ώρα που συγκρατούµενοί τους οι οποίοι είχαν πληρώσει είχαν φτάσει στην Αθήνα.

Στις 6 Ιανουαρίου, µία ηµέρα ύστερα από την καταγγελία των τεσσάρων, οδηγήθηκαν στο Τµήµα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας χωρίς τους διερµηνείς τους προκειµένου να διαπιστωθούν τα πραγµατικά τους στοιχεία. Οπως προέκυψε, ο διερµηνέας είχε καταχωρίσει µόλις τον έναν µε τη σωστή χώρα προέλευσης. Τον πρώτο τον είχε καταχωρίσει ως Αλγερινό, τον δεύτερο ως Τυνήσιο και τον τέταρτο ως Παλαιστίνιο. Οταν ο 30χρονος Σύρος, που εµφανιζόταν ως Παλαιστίνιος, ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτοµέρειες, αποκάλυψε πως του ζητήθηκαν 500 ευρώ για αυτόν και έναν συγγενή του από τον διερµηνέα, ενώ άλλοι δέκα κρατούµενοι είχαν καταφέρει να µαζέψουν 1.000 ευρώ για να «βαφτιστούν» Παλαιστίνιοι.

  • Γερµανική βοήθεια

Οµως, «καλά» νέα ήρθαν χθες από το γερµανικό υπουργείο Εσωτερικών που αποφάσισε να αναστείλει για έναν χρόνο την επαναπροώθηση στην Ελλάδα προσφύγων που ζητούν άσυλο, όπως ορίζει η συµφωνία ∆ουβλίνο ΙΙ. «Είναι έµπρακτη αναγνώριση της τιτάνιας προσπάθειας της Ελλάδας. Χαιρόµαστε για την απόφαση της γερµανικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, επιταχύνουµε την εξέταση των χιλιάδων αιτηµάτων ασύλου που εκκρεµούν εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής, που θα έχει σήµερα στη Βουδαπέστη συνάντηση µε τον γερµανό υπουργό Εσωτερικών, στο περιθώριο του Συµβουλίου Υπουργών ∆ικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε.

Advertisements

One response to “Οι διερµηνείς στον Εβρο ζητούσαν µίζες από λαθροµετανάστες!

  1. Pingback: Οι διερµηνείς στον Εβρο ζητούσαν µίζες από λαθροµετανάστες! | αἰέν ἀριστεύειν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s