Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν στον ΟΤΕ

  • Μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για τη νέα ΣΣΕ.

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, μετά και το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση του Οργανισμού, για την υπογραφή της Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών επήλθε οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων, με την ΟΜΕ-ΟΤΕ να επιρρίπτει τις ευθύνες αποκλειστικά στην ηγεσία του Οργανισμού, αποδίδοντάς της αδιάλλακτη τακτική και προσπάθεια υποταγής των εργαζομένων και τη διοίκηση του ΟΤΕ να κάνει προτάσεις, που περιλαμβάνουν μεν πάγωμα μισθών για δύο χρόνια και μειώσεις κάποιων επιδομάτων, αλλά να εκτιμά πως κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να προασπιστεί το μέλλον του ΟΤΕ.

Σήμερα συνήλθε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ για να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να χαράξει την πορεία του κλάδου. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα και σύμφωνα με στελέχη της Ομοσπονδίας η τάση που επικρατούσε ήταν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, η μορφή και ο χρόνος των οποίων θα καθοριστούν αργότερα. Πάντως από τη Δευτέρα αρχίζει κύκλος ενημέρωσης των συνδικαλιστών προς τους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, σε εσωτερικό έγγραφο της διοίκησης του ΟΤΕ που κυκλοφόρησε σήμερα με αποδέκτες όλους τους εργαζόμενους, επιβεβαιώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις, που έχουν κρατήσει σχεδόν ένα χρόνο, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και επισημαίνεται ότι η διοίκηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί λύση που θα συνέβαλε στη μείωση του κόστους χωρίς να επιβαρύνει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, περιόρισε τις αρχικές της απαιτήσεις σημαντικά και ζητά:

– Την κατάργηση της καθημερινής 30λεπτης υπερωρίας για την προθέρμανση των αυτοκινήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ετήσιο κόστος από το αναχρονιστικό αυτό μέτρο, όπως το χαρακτηρίζουν στελέχη του Οργανισμού, ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

– Την αμοιβή της υπερεργασίας όπως ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και όχι με το διπλάσιο ποσοστό που ισχύει στους υπαλλήλους του ΟΤΕ, που επιβαρύνει τον Οργανισμό με περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

– Το πάγωμα των μισθών στα σημερινά επίπεδα για δύο χρόνια (μηδενική αύξηση και πάγωμα της αυτόματης ετήσιας αναπροσαρμογής 2,2% λόγω ωρίμανσης). Από τη διαδικασία αυτή θα εξοικονομηθούν περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Στο εσωτερικό έγγραφο σημειώνεται ότι η «Διοίκηση της εταιρίας οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε όλους τους τομείς της λειτουργίας που επηρεάζουν το κόστος προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον ανταγωνισμό και να σταματήσει την πτώση των εσόδων» και προστίθεται ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψη τις σημερινές συνθήκες οι προτάσεις αυτές είναι λογικές και συμβάλουν ως ένα βαθμό στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η εταιρία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s