Προσπάθεια για ομαλή λειτουργία των διοδίων

Με το «ελεύθερο» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να κάνουν χρήση των φωτογραφιών των οχημάτων όσων οδηγών αρνούνται να πληρώσουν διόδια και τη δυνατότητα να εκδώσουν εναντίον τους διαταγή πληρωμής από το πρωτοδικείο, προσπαθούν οι κοινοπραξίες να αναχαιτίσουν το κίνημα εναντίον των διοδίων.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν αυξήσεις και στα διόδια της Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Πατρών. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε χθες την κυβέρνηση να αναλάβει δράση προκειμένου να μη διακυβευθεί η τύχη των έργων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Μέτρα για όσους δεν πληρώνουν διόδια

  • Θα φωτογραφίζονται οι αριθμοί των οχημάτων και οι οδηγοί θα καλούνται να καταβάλουν την οφειλή
  • Του Γιωργου Λιαλιου, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 5 Iανoυαρίου 2011

Το «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των οχημάτων όσων οδηγών αρνούνται να πληρώσουν διόδια έλαβαν οι κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας. Οι κοινοπραξίες θα μπορούν στο εξής να κινούν τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής, διαδικασία που χρησιμοποιείται για την είσπραξη οφειλών. Ταυτόχρονα πιέζουν το υπουργείο Υποδομών να βρει λύση στο ζήτημα, προκειμένου να ανακοπεί η αυξανόμενη άρνηση των οδηγών να καταβάλλουν διόδια. Στο μεταξύ, η Ολυμπία Οδός έγινε η τέταρτη κοινοπραξία που ανακοίνωσε αυξήσεις στα διόδια.

Τον τελευταίο μήνα, η άρνηση των οδηγών να καταβάλλουν διόδια στους αυτοκινητόδρομους που ανακατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης δείχνει να διογκώνεται. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, το μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης καταγράφεται στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης: από Μαλιακό έως Κλειδί στο 15% και από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια στο 6-7%. Πολύ μικρά -περίπου 1%- είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στους δύο άξονες της Πελοποννήσου (Ελευσίνας – Πατρών και Κορίνθου – Μεγαλόπολης).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πέντε κοινοπραξίες (Ολυμπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) έχουν παύσει πλέον να θεωρούν το κίνημα ενάντια στα διόδια… γραφικότητα, αλλά αναζητούν τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Στο πλευρό τους έχουν και το υπουργείο Υποδομών, καθώς το Δημόσιο χάνει από τα απολεσθέντα διόδια την είσπραξη ΦΠΑ 23%. Και φυσικά δεν επιθυμεί να βρεθεί στο μέλλον αντιμέτωπο με ημιτελείς οδικούς άξονες και τις οικονομικές απαιτήσεις των παραχωρησιούχων.

Προς το παρόν οι κοινοπραξίες απέφυγαν να στραφούν με αγωγές ενάντια στους οδηγούς που αποφεύγουν να πληρώσουν διόδια, προκειμένου να μην «ανεβάσουν τους τόνους». Μόνο η Ολυμπία Οδός μήνυσε 25 οδηγούς, που είχαν μεγάλο αριθμό «δωρεάν» διελεύσεων. Τώρα όμως οι κοινοπραξίες θα έχουν έναν ακόμα τρόπο διεκδίκησης των απολεσθέντων διοδίων: την έκδοση διαταγής πληρωμής, διαδικασία που χρησιμοποιείται για την είσπραξη οφειλών.

  • Από το πρωτοδικείο

Η κοινοπραξία, με τη φωτογραφία του οχήματος του παραβάτη, ζητεί τα στοιχεία του ιδιοκτήτη από το κράτος, τον ειδοποιεί να καταβάλει την οφειλή και αν αυτός δεν το πράξει, νομιμοποιείται να ζητήσει το 20πλάσιο, εκδίδοντας διαταγή πληρωμής από το πρωτοδικείο. Αν μάλιστα ο οδηγός εξακολουθήσει να μην πληρώνει, τότε θα εγγράφεται και στον Τειρεσία. Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθαν και οι ετήσιες τιμαριθμικές αυξήσεις στα διόδια, αλλά και οι νέες διαμαρτυρίες. Σειρά είχε χθες η Ολυμπία Οδός, η οποία ανακοίνωσε τις νέες τιμές που θα ισχύσουν πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο.

Η Ν. Δ., πάντως, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για τη διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης σε δύο από τους παραχωρημένους άξονες. «Η ακύρωση των έργων παραχώρησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, γνωρίζει και τις λύσεις», αναφέρει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s