Ανασφάλιστος από το 2008 ο Αιγύπτιος που βρήκε τραγικό θάνατο σε κτίριο του υπ.Εργασίας


Από το 2008 εργαζόταν ανασφάλιστος, ο 44χρονος Αιγύπτιος, που βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από τον τρίτο όροφο υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μέχρι στιγμής έρευνες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας έχουν εντοπίσει ότι ο άτυχος εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1998 έως το 2004 και εν συνεχεία μέχρι το 2008 εργαζόταν σαν αυτασφάλιστος.

Από το 2008 όμως και μετά δεν καλύπτονταν από κάποιο ασφαλιστικό φορέα.

«Από τα μέχρι στιγμής συλλεχθέντα στοιχεία και τον έλεγχο των στοιχείων που τηρούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ, ο άτυχος εργαζόμενος Emad Aziz κατά την ημέρα του τραγικού συμβάντος δεν ήταν ασφαλισμένος ή αυτασφάλιστος» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΣΕΠΕ για το τραγικό συμβάν, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έδωσε αυστηρή εντολή για επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων επί των διαπιστωθεισών παραβάσεων και για άμεση εφαρμογή του άρθρου 68 του Ν. 3863/2009, όπου προβλέπεται, εκτός των λοιπών επιπτώσεων, ο αποκλεισμός για τρία έτη από δημόσιους διαγωνισμούς των παραβατών.

«Για την εφαρμογή του άρθρου 68 έχει εκδοθεί από τον Αύγουστο του 2010, εγκύκλιος του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Χάλαρη προς όλα τα Υπουργεία για την τήρηση της σχετικής ρύθμισης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εντατικοποίηση των ελέγχων στους κλάδους των συνεργείων καθαρισμού και της ασφάλειας-φύλαξης εναρμονίζονται πλήρως με τις προτεραιότητες που είχε θέσει το ίδιο το Σώμα στην Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του για το έτος 2009, όπου έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό των στοχευμένων ελέγχων του τρέχοντος έτους οι συγκεκριμένοι κλάδοι επιχειρήσεων και μάλιστα με ειδική αναφορά σε συνεργεία που δραστηριοποιούνται σε δημόσιες υπηρεσίες» προσθέτει το ΣΕΠΕ.

Όπως γνωστοποιεί, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, για το πρώτο δεκάμηνο του 2010, στους συγκεκριμένους δύο κλάδους, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα, έχουν γίνει 772 έλεγχοι, έχουν υποβληθεί 168 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές, έχουν επιβληθεί 300 πρόστιμα της τάξεως των 584.900 ευρώ και έχουν γίνει 86 αναγγελίες στο ΙΚΑ για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας.

«Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαβεβαιώνει ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας όλων των πτυχών του τραγικού περιστατικού, την πλήρη διαλεύκανσή του, η οποία αναμένεται άμεσα, θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για το θάνατο του Αιγύπτιου εργαζόμενου καθαριότητας, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη και ανενόχλητη εργοδοτική αυθαιρεσία, ειδικότερα στον χώρο της καθαριότητας και υπενθυμίζει ότι η Συνομοσπονδία και τα συνδικάτα έχουν κάνει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που όμως δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους φορείς.

Η ΓΣΕΕ καλεί τέλος το υπουργείο Εργασίας το ΣΕΠΕ και τη δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα στην τιμωρία των υπευθύνων και στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και τη φροντίδα της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου.

  • Ανάληψη ευθυνών ζητά η Αντιπολίτευση

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το θάνατο του μετανάστη εργάτη, για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στο ίδιο το υπουργείο και την μη ανακοίνωση-απόκρυψη του θανατηφόρου αυτού ατυχήματος. Σε άλλη πολιτισμένη χώρα μετά από ένα τέτοιο γεγονός ο/η επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας θα είχε τουλάχιστον παραιτηθεί» τονίζουν ο βουλευτής Μιχ.Κριτσωτάκης και ο Δημ.Στρατούλης της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα σκοτώνονται άνθρωποι σε ώρα παράνομης εργασίας (εργασία εκτός ωραρίου και την Κυριακή αργία), ανασφάλιστη χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφαλείας και μάλιστα σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας που είναι κατεξοχήν αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες σε όλη τη χώρα. Οι πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων εργασίας και μετατρέπουν τη δουλειά των εργαζομένων σε σύγχρονη δουλεία» τονίζουν οι ίδιοι.

«Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα της Κυριακής,19/12, το οποίο προσπάθησαν να αποκρύψουν από το υπουργείο Εργασίας, είναι τραγική απόδειξη όλων των παραπάνω. Δυστυχώς, έπρεπε να κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή ερώτηση στην υπουργό Εργασίας για να αποκαλυφθεί το θανατηφόρο ατύχημα που στην ουσία είναι δολοφονία με ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση.»

»Έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς στη βουλή γεγονότα ωμής παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου ή σφυρίζει αδιάφορα ή νομοθετεί αντεργατικά μέτρα για να τα καλύψει και να τα νομιμοποιήσει στο όνομα πάντα της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών» επισημαίνουν ακόμη.

Η Δημοκρατική Συμμαχία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι η υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι αντέδρασε ακαριαία επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες επιλήφθηκαν της υπόθεσης μία ολόκληρη εβδομάδα μετά το θάνατο του άτυχου οικονομικού μετανάστη. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s