Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους, λέει η αντιπολίτευση

Τα νέα τιμολόγια προβλέπουν αυξήσεις μέχρι και 11%
Τα νέα τιμολόγια προβλέπουν αυξήσεις μέχρι και

  • Δυσανάλογη επιβάρυνση στους οικονομικά ασθενέστερους φέρνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, υποστηρίζουν κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «επιδοτείται» η υψηλή κατανάλωση και οι λίγοι έχοντες.
Στη σχετική επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Δ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί επίσης και για νέες αυξήσεις.
«Οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα δουν άμεσα φουσκωμένους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε ο Μ.Γιαννάκης από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «η κυβέρνηση επιδοτεί την υψηλή κατανάλωση και τους λίγους έχοντες, ενώ τιμωρεί τους πολλούς που αδυνατούν να πληρώσουν τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στο ηλεκτρικό ρεύμα».

«Ακόμα και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που δημιούργησε η κυβέρνηση ως «φερετζέ» για να κρύψει το ανάλγητο πρόσωπό της απέναντι στους αδύναμους συμπολίτες μας, δεν λειτούργησε, αφού οι ενδιαφερόμενοι υπολείπονται σημαντικά του στόχου των 1,2 εκατ. νοικοκυριών που έθεσε η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ..

Ο ίδιος ανέφερε πως οι όποιες μειώσεις για τους εμπορικούς καταναλωτές προβλέπονται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων, αντισταθμίζονται από τον αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την τεράστια αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Η τακτική του εμπαιγμού που ακολουθεί η κυβέρνηση μηδενίζει την αξιοπιστία της και δεν δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της για τους Έλληνες πολίτες» κατέληξε ο Μ.Γιαννάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπδημούλης ανέφερε, σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε, πως από τον Ιανουάριο του 2011 τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιβαρύνουν από 2% έως 14% παραπάνω τους λογαριασμούς ρεύματος 5 εκατ. νοικοκυριών και ιδιαίτερα τα ασθενέστερα καθώς για τις μεγάλες καταναλώσεις προβλέπονται μειώσεις.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, συνέχισε ο Δ.Παπαδημούλης, περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, για τα οποία επιβαρυντικά θα λειτουργήσει και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11% στο 13%.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για πρώτη δόση των αυξήσεων καθώς σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013) και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μνημονίου, η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι αυξηθεί κατά 20%-30% στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού», χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους ΕΡΤ κλπ.

«Η δικαιολογία της ΔΕΗ για τις προγραμματισμένες αυξήσεις είναι η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες επιχειρηματίες» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,

Στην επερώτησή του μάλιστα, ερωτά τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: «Ισχύουν οι πληροφορίες για ανταλλαγές μονάδων παραγωγής ενέργειας; Εάν ναι, με ποιο τρόπο, ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποια αναμενόμενα οφέλη για την ΔΕΗ και τους οικιακούς καταναλωτές;».

Κριτική για τα νέα τιμολόγια άσκησε και η Δημοκρατική Συμμαχία, που αναφέρει πως σύμφωνα με στοιχεία του επιτρόπου ενέργειας, οι τιμές χονδρικής από τον περασμένο Μάρτη έχουν μειωθεί κατά 60% σε σύγκριση με τις μέσες τιμές των τελευταίων ετών ενώ η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τη δεσπόζουσα θέση του μεγαλύτερου παραγωγού/προμηθευτή, τη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάξουν προμηθευτή αλλά και σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισαν παρά τη σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων αλλά και του τελικού προϊόντος λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s