Αποκαθίστανται οι συγκοινωνίες στην Ευρώπη

  • Σταδιακή ομαλοποίηση παρουσιάζει η εικόνα του καιρού στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, που πλήττεται από συνεχόμενα κύματα κακοκαιρίας και χιονιά

Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα στις εναέριες και επίγειες συγκοινωνίες στην Ευρώπη, καθώς υποχωρεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα χιονιά που έπληξε σχεδόν ολόκληρη την ήπειρο. Η εναέρια κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού μετά τα προβλήματα και τις ματαιώσεις πολλών πτήσεων που προκάλεσαν το χιόνι και το ψύχος.

Περίπου 2.000 ταξιδιώτες υποχρεώθηκαν να διανυκτερεύσουν προχθές στο αεροδρόμιο αυτό εξαιτίας της καθήλωσης των αεροσκαφών από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Στο γκισέ της Air France η ουρά σήμερα ήταν μόλις λίγα μέτρα σε αντίθεση με τη χθεσινή που έφθανε τα 200 μέτρα. Η κατάσταση εξομαλύνεται», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Τουλάχιστον 400 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες εξαιτίας του χιονιού και του ψύχους.

Ωστόσο, παραμένουν τα προβλήματα στους σιδηροδόμους και συγκεκριμένα στην κίνηση των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών. Τα τρένα αυτά υποχρεώνονται τώρα να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα, η οποία συνεπάγεται καθυστερήσεις από μισή ως μια ώρα στη βόρεια, ανατολική και νοτιοανατολική Γαλλία. Αλλά, και η κυκλοφορία στους δρόμους της χώρας έχει αρχίσει να εξομαλύνεται μετά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν χθες εξαιτίας του χιονιού και του παγετού.

Στις Βρυξέλλες 500 άτομα αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα των Χριστουγέννων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καθώς η βελγική πρωτεύουσα χτυπήθηκε από τον πιο βαρύ χιονιά από το 1964 με αποτέλεσμα το χιόνι να φτάσει τα 25 εκατοστά. Από την άλλη πλευρά του Ρήνου στη Γερμανία ο καιρός την ημέρα τον Χριστουγέννων ήταν πολύ καλός. Οι πολίτες έκαναν πατινάζ στις παγωμένες λίμνες με τον ήλιο να συνδιάζεται με τσουχτερό κρύο.

  • Σε γιγάντιο παγοδρόμιο έχει μετατραπεί η Μόσχα

Σε ένα γιγάντιο παγοδρόμιο έχει μετατραπεί σήμερα η Μόσχα έπειτα από μια άνευ προηγουμένου βροχόπτωση που έχει καταστήσει σχεδόν αδιάβατα τα πεζοδρόμια, ανακοίνωσε η δημαρχία της ρωσικής πρωτεύουσας, καλώντας τους Μοσχοβίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες στην πρωτεύουσα. Η βροχή θα πέφτει ως τις 23:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος). Όταν πέφτει στο έδαφος, μετατρέπεται σε ένα στρώμα πάγου λόγω των θερμοκρασιών κάτω του μηδενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δημαρχίας Ιγκόρ Περγκαμέντστσικ.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μετεωρολογικού φαινομένου, το δημαρχείο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αντιψυκτικά υλικά στα πεζοδρόμια και στις περιοχές με κατοικίες, εξήγησε. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σταγόνες της βροχής παγώνουν σε θερμοκρασίες από -4 βαθμούς Κελσίου και κάτω και δημιουργούν ένα στρώμα πάγου, εξήγησε η μετεωρολογική υπηρεσία της Μόσχας.

«Ένα τέτοιο φαινόμενο σημειώνεται εν γένει μία φορά το χειμώνα, αλλά αυτήν τη φορά διαρκεί πάρα πολύ. Η βροχόπτωση σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός άρχισε χθες το βράδυ και θα συνεχιστεί», δήλωσε ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Μόσχας Αλεξέι Λιακόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βροχή δεν θα σταματήσει πριν από τη Δευτέρα.

Στις αρχές της αποψινής νύχτας, ήταν σχεδόν αδύνατο να περπατήσει κανείς στα πεζοδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, ενώ και οι δρόμοι είχαν αρχίσει να καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. «Ζητούμε από τους Μοσχοβίτες να είναι άκρως προσεκτικοί και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους», σημείωσε ο Περγκαμέντστσικ.

«Παρατηρούμε ένα χοντρό στρώμα πάγου στους δρόμους της πόλης, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων», συμπλήρωσε και ο αξιωματούχος της τροχαίας Βιατσεσλάβ Τρουμπίν. Στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας υπάρχει πολλή κίνηση τις τελευταίες ημέρες λόγω των εορτών της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων, τα οποία γιορτάζουν οι ορθόδοξοι στη Ρωσία στις 7 Ιανουαρίου. Χθες υπήρχαν μποτιλιαρίσματα στη Μόσχα που ξεπερνούσαν τα 3 χιλιόμετρα.

  • Ανοιξιάτικα τα φετινά Χριστούγεννα στη Βουλγαρία

 

Τα πιο ήπια σε θερμοκρασίες Χριστούγεννα εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια πέρασαν σήμερα οι Βούλγαροι, με υψηλές, για την εποχή αυτή, θερμοκρασίες να καταμετρώνται σε 18 βουλγαρικές πόλεις, την ώρα που ένα κύμα ψύχους πλήττει τη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία στη Σόφια. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν σήμερα τους 20 βαθμούς Κελσίου στη Βέλικο Τάρνοβο και στη Στάρα Ζαγκόρα στην κεντρική Βουλγαρία. Η Βουλγαρία έχει κλίμα ηπειρωτικό και το χειμώνα έχει συνήθως πολύ κρύο, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν τα Χριστούγεννα. Εξάλλου από χθες εξομαλύνθηκε και η εναέρια κυκλοφορία στη χώρα, μετά την ακύρωση πολλών πτήσεων την περασμένη εβδομάδα λόγω της πυκνής ομίχλης.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s