Ασφυξία σε λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο και μεταποίηση

  • Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο και τον κλάδο της μεταποίησης προκαλεί η μείωση της εγχώριας ζήτησης, μείωση η οποία εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αρχικώς προβλεπόμενη.

Σημειώνεται ότι ενώ αρχικώς προβλεπόταν για το 2010 κάμψη της συνολικής εγχώριας ζήτησης κατά 6,5% σε σχέση με το 2009, αυτή τελικώς αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7,3%. Η ιδιωτική κατανάλωση, εξάλλου, το β΄ τρίμηνο του 2010 υποχώρησε κατά 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί σαν ντόμινο: η μείωση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης στον κλάδο αυτό και ταυτόχρονα την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής οφειλών σε τράπεζες αλλά και προμηθευτές, είτε πρόκειται για χονδρεμπορικές επιχειρήσεις είτε για μεταποιητικές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων καθυστερούν σημαντικά τις πληρωμές προς τις βιομηχανίες – προμηθευτές τους. Την ίδια ώρα, χονδρεμπόριο και μεταποίηση υφίστανται σημαντικό πλήγμα στον κύκλο εργασιών τους από το γεγονός ότι οι κρατικές προμήθειες έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Σε αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου οι προμήθειες για παράδειγμα σε αναλώσιμα έχουν μειωθεί ακόμη και στο 1/10 των ποσών που διετίθεντο μέχρι πρόσφατα.

Ακριβώς λόγω της μείωσης της ζήτησης –εξαιτίας κυρίως της περικοπής του δώρου των Χριστουγέννων σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων και συνταξιούχων– ο εμπορικός κόσμος εκτιμά ότι ο τζίρος κατά την εορταστική περίοδο θα είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 20% –ή κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ– σε σχέση με πέρυσι.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο (δηλαδή ο κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) μειώθηκε κατά 9,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ σε επιμέρους κλάδους –όπως στα καταστήματα επίπλων και γενικότερα ειδών οικιακού εξοπλισμού– η μείωση έφτασε ακόμη και το 21% σε σχέση με πέρυσι.

Αξιοσημείωτη είναι και η μείωση του τζίρου στο χονδρεμπόριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρεμπόριο υποχώρησε το γ΄ τρίμηνο του 2010 κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Η μείωση της κατανάλωσης προκαλεί φυσικά και μείωση των νέων παραγγελιών προς τη βιομηχανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο του 2010 οι νέες παραγγελίες από την εγχώρια αγορά μειώθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009.

Η ασφυξία στην αγορά προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις και στις πληρωμές μεταξύ εμπόρων και προμηθευτών, καθυστερήσεις οι οποίες είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές από το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής έκδοσης «Πανόραμα των ελληνικών σούπερ μάρκετ», ο μέγιστος χρόνος πληρωμών των σούπερ μάρκετ προς τους προμηθευτές από 259,78 ημέρες το 2008 αυξήθηκε το 2009 σε 359,35 ημέρες και για το 2010 εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Τα προβλήματα στην αγορά αποτυπώνονται και στα στοιχεία για την πορεία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών. Τον Νοέμβριο του 2010 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές αυξήθηκαν σε αξία σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 κατά 12,51% και 4,56% αντιστοίχως. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 1,86 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 39,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Η καθοδική πορεία δεν ερμηνεύεται ως ένδειξη υγιούς λειτουργίας της αγοράς, αλλά ως συνέπεια της μεγάλης μείωσης του τζίρου και της μείωσης της χρήσης επιταγών.

  • Της Δημητρας Mανιφαβα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s