Έκκληση καλλιτεχνών για προστασία μεταναστών από φαινόμενα βίας στην Αθήνα

  • «Εξοντώνονται ηθικά και σωματικά»
Από διαμαρτυρία κατά της βίας σε μετανάστες
Από διαμαρτυρία κατά της βίας σε μετανάστες

  • Επείγουσα έκκληση για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από τη βία που ασκείται καθημερινά εναντίον τους από φασιστικά στοιχεία στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και της πλατείας Αμερικής έκαναν περισσότεροι από 300 άνθρωποι της Τέχνης. Την Τρίτη παρουσίασαν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη σχετικό ενυπόγραφο κείμενο.

Οι καλλιτέχνες αναφέρουν στο κείμενό τους ότι οι πρόσφυγες «εξοντώνονται στα γκέτο της Πλατείας Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα, ηθικά και σωματικά από Χρυσαυγίτες και πάσης φύσης φασιστοειδή, που καλύπτονται κάτω από την ετικέτα “Κάτοικοι της περιοχής” κι έχουν την απροκάλυπτη προστασία της Αστυνομίας».

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ανυπεράσπιστοι και υπό διωγμό, αλλά περισσότερο ανυπεράσπιστη και υπό διωγμό, χωρίς καμιά υπερβολή, είναι η δημοκρατία» αναφέρεται στο κείμενο.

«Η Αθήνα φλέγεται. Ας τοποθετηθούμε πριν θρηνήσουμε θύματα. Οι περιστάσεις απαιτούν ταχύτητα δράσης. Η συλλογή αυτών των υπογραφών ας είναι ένα ξεκίνημα» αναφέρουν οι υπογράφοντες, οι οποίοι δηλώνουν ότι το κείμενο αυτό αποτελεί «ένα κάλεσμα από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες».

Η συνέντευξη Τύπου έγινε με πρωτοβουλία των σκηνοθετών Γιώργου Κόρρα, Χρήστου Βούπουρα και Κωνσταντίνου Γιάνναρη, με σκοπό την αφύπνιση περισσότερων ανθρώπων του πνεύματος, έτσι ώστε «οι ευρύτερες περιοχές Αγίου Παντελεήμονα και Πλατείας Αττικής να μην αποτελούν πλέον τη Σπιναλόγκα της Αθήνας» -όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Για «δοκιμασία που υφίστανται οι μετανάστες στα γκέτο της Πλατείας Αττικής και του Άγιου Παντελεήμονα, οι οποίοι εξοντώνονται ηθικά και σωματικά» μίλησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κόρρας.

«Οι μετανάστες που με τους “άλλους” πολιτισμούς τους έχουν τροφοδοτήσει εδώ και χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό σήμερα δοκιμάζονται ανελέητα. Οι άνθρωποι της Τέχνης ευαισθητοποιήθηκαν και αποφάσισαν ότι πρέπει να πάρουν μία θέση για να μην συνεχιστεί άλλο αυτή η τερατώδης κατάσταση» πρόσθεσε.

Η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου ανέφερε πως «κι άλλοι άνθρωποι του πνεύματος πρέπει να δουν ότι η ιστορία κυλάει δίπλα μας» και προέτρεψε όλους «να μην κάνουμε τους τουρίστες στη χώρα μας, όταν συμβαίνουν έκτροπα».

Πρόσθεσε δε, πως θα πρέπει «να γίνει μία ανακατάληψη της πλατείας Αττικής από καλλιτέχνες, καθώς υπάρχουν άνθρωποι χωρίς φωνή, στους οποίους πρέπει να δανείσουν την δική τους, για να τους δώσουν ένα πεδίο έκφρασης».

«Η μόνη λύση για να τηρηθεί η νομιμότητα στις περιοχές αυτές είναι να απαλλαγούμε από τη φασιστική βία» είπε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ελένη Πορτάλιου, ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου, συμπλήρωσε πως «αυτό που χρειάζεται είναι μία συνεπής αντιφασιστική δράση». Στο κάλεσμά τους οι καλλιτέχνες έχουν συμμάχους στο πλευρό τους και άλλους φορείς και οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται ενάντια στα ακραία φαινόμενα, όπως η πρωτοβουλία «Ποτέ Ξανά».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι ηθοποιοί Μπέτυ Αρβανίτη, Μαρία Κανελλοπούλου, Νένα Μεντή, Μαρία Καλλιμάνη και ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s