Κερατέα: Ενατη μέρα στα οδοφράγματα

  • Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
  • Κερατέα, ένατη ημέρα συμπλοκών. Από τα οδοφράγματα της λεωφόρου Λαυρίου στο μποτιλιάρισμα της Αθήνας βρέθηκαν χθες δεκάδες κάτοικοι που ήρθαν να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες αλλά και να παρακολουθήσουν την «επείγουσα» συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η Κερατέα σε πόλεμο».

Την ίδια ώρα που άκουγαν για «υπουργεία Προστασίας… εργολάβων» αλλά και όλους τους γνωστούς λόγους που νομιμοποιούν τον αγώνα τους προκειμένου να μην κατασκευαστεί ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, κάτοικοι του Γραμματικού πραγματοποιούσαν κατάληψη στον εκεί, υπό κατασκευή ΧΥΤΑ.

Σε αυτές τις «κρίσιμες ώρες», ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, μίλησε για «κατοχή», «χουντικές νοοτροπίες», τα «πάρα πολλά ψέματα» που τους έχουν πει, ενώ εξέφρασε το παράπονό του για την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης «που έχουν κουκουλώσει την ιστορία». «Ξέρουμε ότι σε κρατικό μέσο υπήρξε παρέμβαση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να μην παιχτεί το θέμα».

Οπως ειπώθηκε, ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, εκκρεμούν τρεις προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ εκκρεμούν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τις απαλλοτριώσεις από ιδιώτες και το δήμο, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου ιδιοκτητών εκτάσεων αλλά και του δήμου για την αυθαίρετη καταπάτηση των ιδιοκτησιών τους χωρίς να εκτελεστεί η απαλλοτρίωση. Τέλος, έχει εκδοθεί από την ειρηνοδίκη προσωρινή διαταγή να σταματήσει κάθε έργο στο χώρο, ενώ αναμένεται η απόφαση για τα εκδικασθέντα μέτρα.

«Η αστυνομοκρατία στην Κερατέα δεν θυμίζει άλλες εποχές, αλλά ξένες επεμβάσεις», διαπίστωσε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής. Σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα που βρίσκονται στο χώρο που έχει χωροθετηθεί για δημιουργία ΧΥΤΑ, ο νομάρχης είπε πως «δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποτέ. Είναι παμπάλαια, χωρίς πινακίδες και φανερώνουν το τυπικό της εγκατάστασης του εργολάβου για να κοροϊδέψει τους κουτόφραγκους της Ε.Ε. και να πούμε ότι το έργο ξεκίνησε».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής, τόνισε πως «οι κάτοικοι προστατεύουν τον πολιτισμό όχι μόνο της Κερατέας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Πρέπει να μας συλλάβουν όλους για να σταματήσουμε. Οσο υπάρχουν ελεύθεροι κάτοικοι, το έργο δεν πρόκειται να ξεκινήσει».

Για το «ωμό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που καταφεύγει στη βία για να πείσει για τα αδιέξοδα της πολιτικής της» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

Leave a comment