«ΧΥΤΑ μόνο για ένα χρόνο»

  • Μόνο για έναν χρόνο θα λειτουργήσει το Βραγώνι Κερατέας ως χώρος υγειονομικής ταφής για 120.000 τόνους σκουπιδιών που «παράγονται» στους κοντινούς οικισμούς της Ανατολικής Αττικής, όπως διευκρινίζουν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσει διαγωνισμός για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας σύμμικτων απορριμάτων, διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης, που σήμερα βρίσκονται σε φάση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Κάνουν επίσης λόγο για διασφαλισμένους πόρους, αλλά και διαβούλευση πριν από την οριστικοποίηση των νέων έργων.

Εξαπολύουν, όμως, επίθεση σε πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, στους οποίους καταλογίζουν «υποκριτική συμπεριφορά», επισημαίνοντας ότι αντιτίθενται στην υλοποίηση των υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, όταν διατηρούν λίγα μέτρα από κατοικημένες περιοχές χώρο ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσης σκουπιδιών, που αποδεδειγμένα εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

«Είναι παντελώς αδικαιολόγητοι και αποκλειστικά υπεύθυνοι όσοι υποδαυλίζουν αναίτιες κοινωνικές αντιδράσεις και προσπαθούν να τις στηρίξουν πάνω στην ελλιπή πληροφόρηση των κατοίκων», υποστηρίζουν τα δύο υπουργεία, που εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Κερατέας αντιλαμβάνεται ότι η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού θα σημαίνει το τέλος της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και είναι ο μόνος τρόπος μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος. Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά αφήνουν περιθώρια για διάλογο για τη βελτίωση του περιφερειακού σχεδιασμού. [Χ.ΤΖ., Ελευθεροτυπία, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s