Κινητοποιήσεις, η απάντηση στο πολυνομοσχέδιο

  • Με απεργίες και στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση. Γενική απεργία την Τετάρτη.

Mε κυρίαρχα συνθήματα «Αντιστεκόμαστε, μας κλέβουν το ψωμί και τη δουλειά», «Οργή λαού, εξέγερση παντού» και κρατώντας μαύρες, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις ανατροπές που έρχονται στα εργασιακά με την ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες περικοπές στους μισθούς, επεκτείνει το θεσμό της ενοικιαζόμενης εργασίας και υπονομεύει την ίδια την υπόστασή τους.

Κλειστοί λόγω του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρισκόταν αργά το μεσημέρι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια.

  • Απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη

Αύριο, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ζητώντας μεταξύ άλλων: άμεσα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας, αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που επωφελούνται από την οικονομική κρίση σε βάρος των εργαζομένων, επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης και προστασία των δημόσιων επιχειρήσεων και των κοινωφελών υπηρεσιών.

  • Προβλήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίζει από σήμερα έως και την Πέμπτη το επιβατικό κοινό, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες που κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μειώσεις μισθών και μετατάξεις προσωπικού στο πλέγμα των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Έτσι, σήμερα δεν θα κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, τα τρένα ουσιαστικά δεν θα κινηθούν, καθώς τα σωματεία των εργαζομένων έχουν εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας σε διαφορετικές ώρες, που καλύπτουν σχεδόν όλο το 24ωρο.

Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010, ημέρα της γενικής απεργίας, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο.

Την ίδια ημέρα, ακινητοποιημένα θα μείνουν οι τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, ενώ οι ταξιτζήδες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με 4ωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Παράλληλα, το Σωματείο των ΤΑΧΙ αποφάσισε, φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης να μην εισπράττουν τα ΤΑΧΙ δώρο Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσανατολίζονται και για νέα 24ωρη απεργία, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για να πάνε στις δουλειές τους. Την ίδια ημέρα, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

  • Κλειστός ο εναέριος χώρος την Τετάρτη

Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία της Τετάρτης έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα για ένα 24ωρο να παραμείνει κλειστός ο ελληνικός εναέριος χώρος και να ακυρωθούν εκατοντάδες προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα εκείνη.

  • Συμμετοχή της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις κινητοποιήσεις

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στον ΟΤΕ, στην 3ωρη παναττική απεργία που έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΓΣΕΕ, ανακοίνωσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ και καλεί τους υπαλλήλους του Οργανισμού να προσέλθουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται αύριο το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη.

  • Κλειστά φαρμακεία και δικαστήρια την Τετάρτη

Τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην πρόσκληση που στέλνει στα μέλη του για συμμετοχή σημείωνει ότι συμμετέχει στο πλαίσιο της κοινής δράσης κατά του μνημονίου που έχουν εξαγγείλει οι επιστημονικοί φορείς.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά τρίωρη στάση εργασίας από 12 μ. έως 3 μ.μ. στα δικαστήρια της χώρας, ενώ αύριο Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η ΟΔΥΕ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

  • Απεργούν και τα ΜΜΕ

Στις απεργίες συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης μετά τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ, της διασωματειακής επιτροπής των συνεργαζομένων σωματείων στον Τύπο, αλλά και της ΠΟΕΣΥ που με απόφασή της έχει δώσει πανελλαδική διάσταση στην απεργία στα μέσα ενημέρωσης.

Το απεργιακό πρόγραμμα στα ΜΜΕ αρχίζει αύριο Τετάρτη και θα συνεχιστεί με 48ωρη απεργία την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, δηλώνοντας αλληλεγγύη στο γενικότερο αγώνα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά επίσης διεκδικώντας από τους εργοδότες στο χώρο της ενημέρωσης την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.[www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s