Ενα ιστορικό γεγονός – στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών!

  • Προ-βολες
  • Tης Σαντρας Βουλγαρη, Η Καθημερινή, Tρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Ηταν έξι η ώρα ακριβώς όταν σε έναν διάδρομο σφιχτό ανάμεσα στον κόσμο, περπάτησε με γοργά βήματα προς τις πρώτες θέσεις του ναού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Η αστυνομία απ’ όλες τις πλευρές είχε περικυκλώσει την περιοχή και φρουρούσε από νωρίς τις εισόδους και εξόδους της εκκλησίας. Κι όμως, παρά μια σχετική αγωνία για το πώς θα εξελισσόταν η βραδιά, η αίσθηση, σε όσους προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την πολυσυζητημένη συναυλία που διοργάνωσαν την Κυριακή το απόγευμα στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών το Μέγαρο Μουσικής και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ήταν αυτή της προσδοκίας, της χαράς. Ενα ιστορικό γεγονός που θα άλλαζε για πάντα την αυστηρή, στενόμυαλη όψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία επιτέλους άνοιξε τις πόρτες της στη διοργάνωση μιας συναυλίας στον χώρο της. Ελπίζοντας την ίδια ώρα ότι η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, σύμβολο σύγκρουσης πολιτισμών και στιγματισμού τα τελευταία δύο χρόνια, θα μπορέσει -με τη φιλοξενία ενός τόσο υψηλού επιπέδου πολιτιστικού γεγονότος- ν’ αρχίσει να ανακάμπτει.

«Θ’ ακούσω τις πρώτες νότες του Concerto του Κορέλι» κι ύστερα θα φύγω, σιγοψιθύριζαν κυρίες που είχαν έρθει από τις 4.30 για να πιάσουν θέση, ματαίως, αφού ο κόσμος που ήθελε να καθήσει είχε φροντίσει να έρθει ακόμη νωρίτερα… Εξι παρά, και ο ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος· αναρωτιόμουν πού θα έβρισκα μια γωνία για να σταθώ και τουλάχιστον ν’ ακούσω, γιατί για να δω αποκλειόταν. Δεν πέρασαν λίγα λεπτά από τις πρώτες ομιλίες των επισήμων με λόγια ευγνωμοσύνης και ελπίδας «για μια εκδήλωση αγάπης, αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας», και το πρώτο κρούσμα των ακροδεξιών νεανικών οργανώσεων της περιοχής ξέσπασε. Αμέσως μετά την παρουσίαση της τετράφωνης χορωδίας του Αγίου Παντελεήμονα, μια ξανθιά γυναίκα σηκώθηκε και βγήκε έξω ουρλιάζοντας προς το μέρος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και οι φωνές, τα χτυπήματα στις πόρτες από πλευράς των διαμαρτυρόμενων επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία επέτρεψε να παιχτεί κάτι άλλο εκτός βυζαντινών ύμνων στους χώρους της μαίνονταν έξω στην πλατεία, σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Γλυκιά, θεϊκή μουσική του Αρκάντζελο Κορέλι, το περίφημο κοντσέρτο γκρόσο «Των Χριστουγέννων» πλημμύρισε τον ναό με ήχους πρωτόγνωρους για τους συνηθισμένους θαμώνες του Αγίου Παντελεήμονα. Ο Γιώργος Νταλάρας και η Χορωδία της ΔΕΗ ξεσήκωσαν με το δοξαστικό από τη Misa Criolla (μόνο που δεν σηκωθήκαμε να χορέψουμε!) και το «Της αγάπης αίματα» του Θεοδωράκη έκανε πολλούς να σκουπίσουν απ’ τα μάτια τους δάκρυα χαράς και συγκίνησης. Σχεδόν δύο ώρες όρθιοι και όμως δεν κουράστηκε, δεν παραπονέθηκε κανείς. Τι κι αν έξω στα σκαλιά μάς περίμεναν οι ακροδεξιοί της Χρυσής Αυγής με τα υβριστικά τους σχόλια… «Θα επιτρέψετε να παιχτούν μπουζούκια σε μια ορθόδοξη εκκλησία; Ντροπή σας». Στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, την Κυριακή το βράδυ, συντελέστηκε μια επανάσταση. Οσοι επέστρεψαν με τα πόδια στο σπίτι τους, κάτοικοι της περιοχής, αισθάνθηκαν περήφανοι που συνεχίζουν να ζουν σε τούτη τη γειτονιά. Και όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί, για πολύ ευχάριστους λόγους αυτή τη φορά, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s