Οι πρώτες γιορτές χωρίς δώρο Χριστουγέννων

  • ∆εν αποτελεί πια ανάσα για τους εργαζοµένους
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαµπάκης – Κώστας Κουκουµάκας – Αγγελική Καραγεώργου
    TA NEA: Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
  • «Αν έχουµε κάνει περικοπές; Μα αυτό είναι αυτονόητο…». Με αυτόν τον τρόπο αντιδράει ο οδηγός στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και πατέρας δύο µικρών παιδιών Νίκος Ξυδάκης όταν ερωτάται από «ΤΑ ΝΕΑ» πώς έχει αντιµετωπίσει τις µισθολογικές µειώσεις που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς.

Η µείωση στον µισθό του κ. Ξυδάκη έχει φθάσειστο 20%. «Το επίδοµα αδείας καταργήθηκε. Πήραµε µόνο 200 ευρώ. Το Πάσχα το ίδιο. Τώρα κόβεται και το δώρο Χριστουγέννων. Από 1.400 ευρώ που έπαιρνα – τόσος είναι ο µισθός µου µε 22 χρόνια υπηρεσία – θα πάρω 500 ευρώ». Οπως λέει αυτός και η οικογένειά του έχουν αναγκαστεί να κάνουν αιµατηρή οικονοµία προκειµένου να τα βγάλουν πέρα. «∆εν µένουν χρήµατα για καλοκαιρινές διακοπές και Πάσχα, για µετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα. Και εννοείται πως στο σούπερ µάρκετ προσπαθούµε να αγοράζουµε τα φθηνά προϊόντα». Προσθέτει δε πως λόγω των οικονοµικών δυσκολιών στέλνει φροντιστήριο τα παιδιά του µόνο σε µία ξένη γλώσσα «µολονότι στο σχολείο κάνουν δύο».

Μπροστά στα πρώτα του Χριστούγεννα χωρίς δώρο, ο κ. Ξυδάκης λέει πως δεν γίνεται κοινωνική πολιτική περιορίζοντας χρήµατα από τους εργαζοµένους. Θέλοντας να δείξει πόση µείωση έχει υποστεί ο οικογενειακός του προϋπολογισµός δίνει τα στοιχεία από το ποσό που δήλωνε µέχρι πρότινος στην Εφορία και αυτό που δηλώνει τώρα. «Μαζί µε τη σύζυγό µου που είναι εκπαιδευτικός µέχρι πρότινος δηλώναµε 47.000 ευρώ τον χρόνο εισόδηµα. Τώρα θα δηλώσουµε 36.000 – 38.000 ευρώ.

Η διαφορά είναι εµφανής. Και βέβαια σκεφθείτε πως απ’ όλα αυτά τα χρήµατα µε δύο παιδιά δεν έµενε τίποτα. Ολα πήγαιναν στην αγορά». Οσο για το δώρο των Χριστουγέννων, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει πως αποτελούσε «ανάσα» για την οικογένειά του. «Τώραόµως εγώ και η σύζυγός µου θα πάρουµε 1.000 ευρώ από περίπου 2.400 που παίρναµε συνολικά. Λιγότερα από τα µισά. Πώς να καλύψουµε το υπόλοιπο ποσό;» αναρωτιέται.

Η οικονοµική κρίση έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Η περικοπή του 13ου µισθού κάνει τους περισσότερους να δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Αλλωστε, το µεγαλύτερο µέρος του 13ου µισθού πήγαινε στην αποπληρωµή δανείων, καρτών και άλλων χρεών. Φέτος, το 60% του χριστουγεννιάτικου δώρου θα ξοδευτεί, σε δαπάνες όπως διατροφή, δίδακτρα, θέρµανση, χρέηπρος τράπεζες, χρέη προς το ∆ηµόσιο και λογαριασµούς, εξόφληση υπηρεσιών.

Σε αυτό το συµπέρασµα καταλήγει έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) η οποία δηµοσιεύτηκε χθες και δείχνει σηµαντικές διαφοροποιήσεις στην κατανοµή του δώρου των Χριστουγέννων.

Ενδεικτική είναι η αύξηση του ποσοστού για την αποπληρωµή δανείων και πιστωτικών καρτών κατά περίπου 9 µονάδες σε σύγκριση µε πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι και οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν πολύ µικρότερο ποσό σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι φέτος οι πολίτες θα επιδιώξουν να αποταµιεύσουν µεγαλύτερο µέρος  του δώρου, ειδικά εκείνοι που ανήκουνστα µεσαία και χαµηλότερα εισοδήµατα. Αυτό οφείλεται, σύµφωνα µε το ΚΕΠΚΑ, στον φόβο για την κρίση.

Η ίδια έρευνα εµφανίζει τους καταναλωτές περισσότερο διστακτικούς σε αγορές ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης – όπως ένδυση, διασκέδαση, χριστουγεννιάτικη διακόσµησηκαι ταξίδια. Αντίθετα, µεγαλύτερο µέρος του δώρου θα το διαθέσουνσε θέρµανση, διατροφή και άλλες δαπάνες, όπως πληρωµή ασφάλειας και τελών αυτοκινήτου, ιατρικών εξετάσεων και φαρµάκων.

  • Ο ΦΟΒΟΣ
  • Ερευνα του ΚΕΠΚΑ δείχνει πως οι πολίτες θα επιδιώξουν να αποταµιεύσουν το δώρο τους
  • Το χρησιµοποιούν για να αποπληρώσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες

«∆ΕΝ ΘΑ µου µείνει τίποτα» εκτιµά η 49χρονη εφοριακός κ. Καίτη Θανασούρα, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπεύει να ξοδέψει τα 500 ευρώ του χριστουγεννιάτικου δώρου για την αποπληρωµή στεγαστικού δανείου και πιστωτικών καρτών, σε τέλη κυκλοφορίας και αν περισσέψει κάτι… σε δώρα. «Για τους δηµοσίους υπαλλήλους το δώρο ήταν κάτι σηµαντικό. Τόσα χρόνια θεωρούσαµε δεδοµένα αυτά τα χρήµατα, τα υπολογίζαµε στον ετήσιο προϋπολογισµό µας και επενδύαµε σε αυτά. Τώρα αισθανόµαστε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αρχίζουµε να χάνουµε τη γη κάτω από τα πόδια µας» λέει χαρακτηριστικά. Μητέρα µίας 20χρονης φοιτήτριας η κ.Θανασούρα, αισθάνεται τυχερή που σε µία τέτοια οικονοµική συγκυρία δεν έχει το επιπρόσθετο άγχος να συντηρεί το  φοιτητικό σπίτι της κόρης της. «Και πάλι όµως τα έξοδα είναι πολλά. Ο µισθός µου έχει µειωθεί κατά 700 ευρώ και οι υποχρεώσεις τρέχουν. ∆εν ξέρω αν θα πρέπει να είµαι ευχαριστηµένη που, σε αντίθεση µε άλλους, θα πάρω και δώρο Χριστουγέννων. Αυτό που µπορώ να πω πάντως, είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να εξελίσσονται και όχι να γυρίζουν πίσω» λέει. Σε αντίθεση µε την κ. Θανασούρα πάντως, η 60χρονη – επίσης εφοριακός – κ. Λουίζα Κουσίου δεν θα πάρει το δώρο των Χριστουγέννων, αφού οι µεικτές αποδοχές της ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ τον µήνα.

«Ηταν να απολυθώ αυτοδίκαια τον Σεπτέµβριο, αλλά το νέο νοµοσχέδιο µού δίνει το δικαίωµα να παραµείνω µέχρι 3 χρόνια» λέει. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν ο µισθός της, µε 35 χρόνια εργασίας, διαµορφώνεται στα 3.100 ευρώ µεικτά.

Στην αποπληρωµή δανείων, τις ανάγκες των σπουδών του µικρότερου γιου της στα Ιωάννινα, την οικονοµική στήριξη του στρατιώτη γιου της στη Μυτιλήνη και τη συντήρηση του σπιτιού του συζύγου της, ο οποίος εργάζεται εκτός Αθηνών, σκοπεύει να ξοδέψει τον τελευταίο µισθό του 2010. «Είναι πρόβληµα ότι δεν θα πάρω δώρο φέτος. Ηθελα µε αυτό να µπαλώσω κάποιες τρύπες, µιας και έχω ανοιχτά τρία µέτωπα-σπίτια καθώς και να κάνω κάποια δώρα, τα οποία φυσικά δεν θα γίνουν» λέει, αλλά παρά το άσχηµο κλίµα αισιοδοξεί. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα φανεί φως και θα βγει η χώρα από το τούνελ. Θα περιοριστούν οι δαπάνες, όχι µόνο στο ∆ηµόσιο αλλά και αλλού, θα µπουν τα πράγµατα σε µία σειρά ώστε να έρθει επιτέλους η περιβόητη ανάπτυξη».

«ΤοδώροτωνΧριστουγέννων ήταν µια ανάσα κάθε χρόνο. Τώρα που µειώθηκε σχεδόν στο µισό κι ενώ έχουν γίνει και περικοπές στον µισθό µου, τα 400 ευρώ του δώρου θα καλύψουν αναγκαστικά τρύπες του οικογενειακού προϋπολογισµού και απολύτως βασικές ανάγκες του νοικοκυριού». Πατέρας πέντε αγοριών ο δικαστικός υπάλληλος Ναθαναήλ Κατέλλας από τη Θεσσαλονίκη, περιγράφει στα «ΝΕΑ» ως δώρο άδωρο το πολυαναµενόµενο φετινό δώρο Χριστουγέννων. «Αυτά τα χρήµατα θα δοθούν στα φροντιστήρια, στη θέρµανση και σε λογαριασµούς που πρέπει οπωσδήποτε να πληρωθούν. Τα προηγούµενα χρόνια µπορούσαµε να κάνουµε έναν µικρό σχεδιασµό ή να πάρουµε κάποια δώρα στα παιδιά. Φέτος, αυτό δεν θα συµβεί. Οχι µόνο θα περιορίσουµε πολυτέλειες, αλλά θα φροντίσουµε να καλύψουµε βασικές ανάγκες», λέει ο κ. Κατέλλας.

Πριν από την εφαρµογή των σκληρών οικονοµικών µέτρων, θα έπαιρνε δώρο Χριστουγέννων ύψους περίπου 900 ευρώ, ενώ φέτος το ποσό θα φθάσει τα 400 ευρώ. Οπως λέει, µόλις το 5% των χρηµάτων θα επιστρέψει στην αγορά της Θεσσαλονίκης. «Αν δεν υπάρξουν κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις, όσα χρήµατα και να κόψεις από µισθούς και επιδόµατα δεν είναι δυνατόν να ενισχύσεις την οικονοµία» λέει ο κ. Κατέλλας.

Σεαντίστοιχα δυσµενή θέση λόγω περικοπών στο δώρο Χριστουγέννων βρίσκεται και η Νατάσα Χαριοπολίτου, µόνιµη δηµοτική υπάλληλος τα τελευταία πέντε χρόνια στον ∆ήµο Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

«Υπολογίζω ότι µετά τις περικοπές του µισθού και την κατάργηση των επιδοµάτων, το εισόδηµά µου µειώθηκε κατά 2.000 ευρώ ετησίως. Τα µέτρα είναι επώδυνα και άδικα» λέει.

Η ίδια θα εισέπραττε ως δώρο Χριστουγέννων το ποσό των 800 ευρώ, όµως φέτος αυτό θα µειωθεί στο µισό. «Θα φροντίσω να καλύψω έξοδα λογαριασµών, θέρµανσης και πρώτες ανάγκες του νοικοκυριού», λέει η κ. Χαριοπολίτου. Οπως επισηµαίνει, αναγκαστικά θα πρέπει να περιορίσει τα δώρα σε συγγενείς και φίλους την περίοδο των γιορτών, όπως επίσης τις εξόδους για φαγητό και διασκέδαση. «Τα µέτρα είναι εξαιρετικά άδικα. Το δώρο µειώνεται στο µισό και τα φετινά Χριστούγεννα αναµένονται δύσκολα», λέει.

  • ∆υσκολίες και από τις συνεχείς κινητοποιήσεις

«ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ µισθών σίγουρα χτυπούν την αγορά αλλά δεν είναι το µείζον θέµα», λέει στα «ΝΕΑ» το µέλος του ∆.Σ. του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκος Γιαννέτος. Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει πως οι περικοπές µισθών καθώς και του δώρου Χριστουγέννων από µεγάλη µερίδα πολιτών επηρεάζουν την αγορά, αλλά δεν είναι η βασική αιτία για την κακή κατάστασή της. «Αποψή µου είναι πως το κυρίαρχο πρόβληµα στην αγορά δεν είναι µόνο το οικονοµικό αλλά το γενικότερο κλίµα». Αλλωστε, προσθέτει, αυτοί που στηρίζουν την αγορά δεν αντιµετωπίζουν µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα. Μεγάλες δυσκολίες στην αγορά, όπως λέει, προκαλούν οι συνεχείς κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ποιον χτυπάνε;», αναρωτιέται. Γι’ αυτό, συµπληρώνει, «η προσπάθεια που κάνουµε στον Εµπορικό Σύλλογο σε συνεργασία µε τη νοµαρχία, το υπουργείο, τη νέα δηµοτική αρχή, είναι να κερδίσουµε το στοίχηµα της αναβάθµισης των εµπορικών περιοχών. Να κάνουµε τον κόσµο να χαµογελάσει και να βγει έξω».

  • € 3 δισ. πιο φτωχή φέτος η αγορά

ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑ 3 δισ. ευρώ θα είναι φέτος η ελληνική χριστουγεννιάτικη αγορά, γεγονός το οποίο θα οξύνει ακόµη περισσότερο τα προβλήµατα ρευστότητας που αντιµετωπίζουν οι εµπορικές επιχειρήσεις της χώρας. Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου Βασίλης Κορκίδης µε αφορµή τα δώδεκα ερωτήµατα που επρόκειτο να τεθούν υπόψη του γενικού διευθυντή του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ ΣτροςΚαν, στο πλαίσιο συνάντησης που τελικά δεν έγινε.

Ανάλογα γκρίζες ήταν και οι πριν από λίγες ηµέρες επισηµάνσεις του προέδρου του Εµπορικού Συλλόγου Αθήνας Παναγιώτη Καρέλλα ο οποίος ανέφερε ότι τις ηµέρες αυτές και ενώ η εορταστική περίοδος ήδη έχει αρχίσει η κίνηση στα µαγαζιά είναι πεσµένη κατά 40%.

Από την πλευρά, του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιµελητηρίων Γ. Κασσιµάτης εκτιµά ότι ο τζίρος της εορταστικής περιόδου σε κάποιους κλάδους θα σηµειώσει µείωση µέχρι και 50%.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s