Φρούτα και λαχανικά δεν αρκούν για τους καπνιστές

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η «θαυματουργή» καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών δεν θωρακίζει ουσιαστικά τον οργανισμό από τον καρκίνο αν υπάρχουν τρεις επιβαρυντικοί παράγοντες: το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χρήση αλκοόλ. Μάλιστα η κατάσταση επιβαρύνεται αν κάποιοι από τους τρεις παράγοντες (ή και οι τρεις) συνυπάρχουν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας βρετανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Βritish Journal of Cancer» και εξέτασε στοιχεία που συνελέχθησαν σε διάστημα δέκα ετών αναζητώντας αποδείξεις που να συνηγορούν στην επωφελή δράση της συγκεκριμένης διατροφικής «ασπίδας» κατά του καρκίνου. Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου σχετίζεται περισσότερο με το πόσο πολύ τρώει και πίνει κανείς παρά με το τι τροφές καταναλώνει.

Επιπλέον, ενώ το κάπνισμα αυξάνει ως και 50 φορές τις πιθανότητες ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο κατά μόλις 10%.

Ο επιδημιολόγος Τιμ Κι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι, ενώ τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι από μόνα τους προστατεύουν από τον καρκίνο. «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής δίαιτας και καλή πηγή θρεπτικών συστατικώναλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωσή τους εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου. Οπως φαίνεται, μετά το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το αλκοόλ είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες εμφάνισης καρκίνου» υπογράμμισε ο δρ Κι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s