Στην αγχόνη οδηγήθηκε η ερωμένη ποδοσφαιριστή στο Ιράν

Η Σαλά Τζαχέντ εκτελέστηκε το πρωί της Τετάρτης στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης

Η ερωμένη ενός γνωστού Ιρανού ποδοσφαιριστή εκτελέστηκε διά απαγχονισμού την Τετάρτη για τη δολοφονία της συζύγου του, παρά τις εκκλήσεις υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τις ιρανικές Αρχές να δείξουν επιείκεια. Η 40χρονη Σαλά Τζαχέντ φυλακίστηκε πριν εννέα χρόνια για τη δολοφονία της σύζυγου του Νάσερ Μοχαμαντχανί, επιθετικού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν τη δεκαετία του 1980 και πρώην μάνατζερ της ομάδας Persepolis της Τεχεράνης.

Διεθνείς οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της Τζαχέντ από την εποχή που φυλακίστηκε, πριν εννέα χρόνια. Η εκτέλεση, που πραγματοποιήθηκε στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, είναι 146η στο Ιράν φέτος.

Η Τζαχέντ ήταν η «προσωρινή σύζυγος» του Μοχαμαντχανί, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο του Ιράν που επιτρέπει στους άνδρες να έχουν έως τέσσερις μόνιμες συζύγους και απεριόριστες προσωρινές. Οι γυναίκες επιτρέπεται να έχουν έναν μόνο σύζυγο. Η Λαλέχ Σαχαρχιζάν δολοφονήθηκε το 2002 όταν ο Μοχαμαντχανί περιόδευε στη Γερμανία με την ομάδα Persepolis.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA, ο Μοχαμαντχανί ήταν παρών στην εκτέλεση που έγινε το ξημέρωμα στη φυλακή Εβίν. Ο αδελφός του θύματος τράβηξε την καρέκλα κάτω από τα πόδια της Τζαχέντ.  «Είμαι σύμφωνος με ό,τι πουν τα παιδιά μου και η μητέρα της Λαλέχ» δήλωσε ο Μοχαμαντχανί πριν την εκτέλεση, σύμφωνα με την εφημερίδα Μελάτ-ε Μα. «Η δολοφόνος της συζύγου μου πρέπει να τιμωρηθεί ανάλογα» ανέφερε. Σύμφωνα πάντως με τη Διεθνή Αμνηστία «υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι [η Σαλά Τζαχέντ] καταδικάστηκε άδικα και δεν θα έπρεπε να πληρώσει [αυτό το έγκλημα] με τη ζωή της».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s