Απέραντη χωµατερή! Πάνω από 82.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευθεί σε όλη τη χώρα…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
  • Σε κλοιό σκουπιδιών βρίσκεται για άλλη µία φορά όλη η χώρα, καθώς οι εργαζόµενοι στους δήµους συνεχίζουν για πέµπτη ηµέρα σήµερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Διεκδικούν την υπογραφή συλλογικών συµβάσεων, αντιδρούν στις περικοπές των αποδοχών τους και υποστηρίζουν ότι ο «Καλλικράτης» θα φέρει απολύσεις συναδέλφων τους.
Περισσότεροι από 33.000 τόνοι έχουν συσσωρευθεί στους δρόµους του Λεκανοπεδίου, ενώ εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το πρόβληµα της µη αποκοµιδής των απορριµµάτων και σε άλλες περιοχές, µε τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών να ανέρχεται σε 82.500 τόνους σε όλη τη χώρα. Στον Πειραιά, µάλιστα, η προϊσταµένη της Εισαγγελίας Κ. Βαρδάκη διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν ποινικών ευθυνών και σε βάρος ποίων σχετικά µε τη µη αποκοµιδή των σκουπιδιών. 

Εκκληση στους δηµότες να µην κατεβάζουν σκουπίδια έχουν απευθύνει όλες οι δηµοτικές αρχές και ζητούν να τηρηθεί αυτό τουλάχιστον µέχρι αύριο το απόγευµα. Σηµειώνεται ότιαπό την περασµένη Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησε η απεργία των δηµοτικών υπαλλήλων, γίνεται αποκοµιδή µόνο συγκεκριµένων κατηγοριών απορριµµάτων, όπως είναι τα νοσοκοµειακά απόβλητα ή τα σκουπίδια από τις λαϊκές αγορές.

  • Κρίσιµη συνεδρίαση

Κρίσιµη είναι η σηµερινή συνεδρίαση της Οµοσπονδίας των εργαζοµένων, όπου αναµένεται να αποφασίσει για τη συνέχιση ή µη των κινητοποιήσεων. Ακόµη όµως και εάν αποφασιστεί διακοπή της απεργίας, θα χρειαστούν αρκετές ηµέρες για να καθαρίσουν οι δρόµοι, δεδοµένου ότι υπολογίζεται πως για κάθε ηµέρα απεργίας απαιτούνται δύο για την αποκοµιδή των σκουπιδιών. Στο µεταξύ, φόβους ότι θα ενταθούν τα προβλήµατα εκφράζουν δηµοτικοί παράγοντες σε περίπτωση βροχοπτώσεων, καθώς τότε θα παρασυρθούν τα σκουπίδια και δεν αποκλείεται να φράξουν φρεάτια και να προκαλέσουν πληµµύρες. Προβλήµατα όµως εντοπίζονται και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς στην απεργία συµµετέχει το σύνολο των εργαζοµένων: στις δηµοτικές υπηρεσίες έχει µπει λουκέτο και δεν πραγµατοποιείται ως εκ τούτου καµία συναλλαγή. «Οι εργαζόµενοι εκφράζουµε την αντίθεσή µας στη νέα περικοπή του εισοδήµατός µας, στις προδιαγεγραµµένες απολύσεις είτε συµβασιούχων είτε εργαζοµένων αορίστου χρόνου και ζητάµε επιτέλους την υπογραφή συλλογικής σύµβασης εργασίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων στους Δήµους (ΠΟΕ – ΟΤΑ), Θέµης Μπαλασόπουλος.

  • Πορεία στο κέντρο

καθώς αναφέρουν ότι η τελευταία σύµβαση που υπογράφηκε ήταν το 2008. Παράλληλα, διεκδικούν όχι µόνο να µη γίνουν νέες περικοπές, αλλά να αναπληρωθούν οι απώλειες στα εισοδήµατά τους και να γίνει επαναφορά των µισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωµάτων τους. Παρ’ ότι τάσσονται υπέρ ενός νέου, ενιαίου µισθολογίου, οι εργαζόµενοι στους δήµους εκτιµούν πως το προωθούµενο σχέδιο της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε περαιτέρω µείωση αµοιβών. Στο στόχαστρο των εργαζοµένων έχει µπει και ο «Καλλικράτης», καθώς θεωρούν πως θα αποτελέσει όχηµα για χιλιάδες απολύσεις, ενώ µε ορισµένες διατάξεις του µπαίνει σε αµφισβήτηση και ο δηµόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης.

  • Νέες προσλήψεις

Οι δηµοτικοί υπάλληλοι θα πραγµατοποιήσουν σήµερα πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου και θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση µε την πολιτική ηγεσία. Οπως σηµείωσε ο κ. Μπαλασόπουλος, µετά την προειδοποιητική απεργία που είχαν πραγµατοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου ο υφυπουργός Εσωτερικών είχε δεσµευτεί πως θα έρθει σε συνεννόηση µε τον αρµόδιο υφυπουργό Οικονοµίας προκειµένου να δοθεί απάντηση στα αιτήµατά τους. Κάτι, όµως, που δεν έγινε, όπως ισχυρίζεται.

Βασική επιδίωξη των δηµοτικών υπαλλήλων είναι η υπογραφή συλλογικής σύµβασης, Από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν, πάντως, πως δεν έχει γίνεικάποια ειδική περικοπή στους εργαζοµένους των δήµων, αλλά εφαρµόστηκαν τα µέτρα τα οποία ίσχυσαν για όλους τους δηµόσιους υπαλλήλους. Παράλληλα, απαντώντας στα περί απολύσεων εργαζοµένων, σηµειώνουν πως αντιθέτως επιταχύνονται και προσλήψεις που εκκρεµούσαν. Πρόκειται για θέσεις τα αποτελέσµατα των οποίων είχαν εκδοθεί µέχρι το τέλος του2009 και αναµενόταν να γίνουν προσλήψεις επιτυχόντων έως το τέλοςτου 2011, ενώ µε τη νέα ρύθµιση θα προσληφθούν µέχρι τα τέλη του 2010.

Σε περίπτωση που σήµερα αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων, δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέµβαση ώστε να κριθεί παράνοµη και καταχρηστική η απεργία λόγω ζηµίας του δηµόσιου συµφέροντος από την υπερσυγκέντρωση των απορριµµάτων.

ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ

των δηµοτικών υπαλλήλων είναι η υπογραφή συλλογικής σύµβασης, καθώς η τελευταία υπογράφηκε το 2008

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s