«Το τρέξιμο μου ξαναχάρισε τη ζωή»

  • Ο 35χρονος κ. Μάνθος Τζιγέρογλου, που πάσχει από διαταραχή του αίματος, κάθε πρωί δεν παραλείπει να τρέχει επί μία ώρα

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ | Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η πάθησή του δεν στάθηκε εμπόδιο στο χόμπι του: το τρέξιμο. Ο 35χρονος λογιστής κ. Μάνθος Τζιγέρογλου, παρ΄ ότι πριν από ενάμιση χρόνο έμαθε ότι πάσχει από μια σοβαρή διαταραχή του αίματος, που ονομάζεται μυελοϋπερπλαστικό σύνδρομο, ξυπνά κάθε μέρα στις 6 το πρωί και τρέχει επί μία ώρα. Συμμετείχε και στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και κέρδισε το στοίχημα που είχε βάλει με τον εαυτό του: έφθασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο έπειτα από τέσσερις ώρες και 13 λεπτά. Ο ίδιος πιστεύει ότι αν δεν τον έπιαναν κράμπες μπορεί να είχε κάνει καλύτερο χρόνο.

«Ως το 25ο χιλιόμετρο “πέταγα”», λέει ο Μάνθος Τζιγέρογλου περιγράφοντας τον δικό του μαραθώνα κατά τη συμμετοχή του στη μαραθώνια διαδρομή. Και συνεχίζει: «Στην Ανθούσα όμως έπαθα αφυδάτωση, ίσως επειδή πριν από δύο-τρεις ημέρες είχα περάσει ίωση και με έπιασαν κράμπες. Από το 25ο χιλιόμετρο ως και το Παναθηναϊκό Στάδιο έτρεχα με κράμπες. Είχα όμως βάλει στοίχημα ότι θα τερματίσω έστω και μπουσουλώντας και αυτό μου έδινε δύναμη. Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να εγκαταλείψω». Δυνατός, χαμογελαστός, αισιόδοξος… Βλέποντάς τον πιστεύεις ότι όλα στη ζωή του πάνε πρίμα. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. «Για την ασθένειά μου έμαθα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από μια απλή εξέταση αίματος. Επειδή έτρεχα, ερασιτεχνικά, έκανα πάντα τις απαραίτητες εξετάσεις. Δεν ένιωθα κάποια κόπωση, ούτε είχα άλλο σύμπτωμα. Οι εξετάσεις έδειξαν ψηλά τα αιμοπετάλια και τα λευκά αιμοσφαίρια. Οριακά ήταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στην αρχή οι γιατροί μου είπαν ότι πιθανότατα είχα περάσει κάποια λοίμωξη. Ηρέμησα κάπως. Συνέχισα τις προπονήσεις μου και να εργάζομαι 12 ώρες την ημέρα. Επανέλαβα τις εξετάσεις έπειτα από πέντε-έξι μήνες χωρίς να έχω κάποια ενόχληση. Δυστυχώςόλα ήταν πολύ υψηλά στο αίμα. Τότε ξεκίνησαν οι δυσκολίες μου. Ενιωθα καλά, αλλά οι γιατροί μού έλεγαν “υπάρχει πρόβλημα στο αίμα σου”. Πήγα σε έναν αθλητίατρο ο οποίος με ρώτησε πόσο καιρό έχω αυτή τη διαταραχή. Του απάντησα “έξι μήνες” και αυτός μου είπε:“Μάνθο, άργησες. Τρέξε σε αιματολόγο”» .

Ο κ. Τζιγέρογλου επισκέφθηκε αρκετούς αιματολόγους οι οποίοι έπειτα από λίγο καιρό του είπαν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε οστεομυελική βιοψία. Η εξέταση έδειξε ότι πάσχει από μυελοϋπερπλαστικό σύνδρομο.

  • «Πάτωσα» ψυχολογικά όταν έμαθα για την ασθένεια

«Οταν άκουσα μυελοϋπερπλαστικό σύνδρομο έπαθα σοκ. Δεν είχα καταλάβει τι είναι, λευχαιμία ή κάτι άλλο σοβαρό. Δεν είχα ξανακούσει για αυτή την πάθηση. Παρ΄ ότι είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος, εκείνη τη στιγμή “πάτωσα” ψυχολογικά. Ξεκίνησα αγωγή με χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία ευτυχώς δεν είχαν παρενέργειες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ήταν τοξικά. Για τρεις μήνες σταμάτησα και το τρέξιμο. Οι γιατροί μού συνέστησαν να ρίξω τους ρυθμούς μου για να μην πάθω αφυδάτωση και προκληθεί κάποια θρόμβωση. Για αυτόν τον λόγο ως και σήμερα παίρνω φάρμακα που εμποδίζουν την πήξη του αίματος. Ηταν μεγάλη η αναστάτωση. Ημουν νιόπαντρος και με τη γυναίκα μου δεν μπορούσαμε ούτε καν να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να γίνουμε γονείς…» .

Το ζεύγος Τζιγέρογλου σκέφτηκε, ως ύστατη λύση, ακόμη και το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης μυελού των οστών. «Η πάθησή μου εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερη ηλικίας και μπορεί να εξελιχθεί σε μυελοΐνωση. Οσο αισιόδοξος κι αν είσαι, δεν μπορείς να μην τα σκέφτεσαι αυτά. Εγώ ωστόσο πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά…».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s