Καταφύγιο για 2.500 κακοποιημένες γυναίκες

  • 11 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
  • Επί 30 χρόνια γάμου, η Ζ.Ρ., 52 ετών, δεν είχε καμία πρόσβαση στα οικονομικά του σπιτιού, ούτε καν της ακίνητης περιουσίας της.

Η πρόεδρος της ΕΚΑΨΥ, Χρυσάνθη Ζαφειράτου

Η πρόεδρος της ΕΚΑΨΥ, Χρυσάνθη Ζαφειράτου Η ίδια και τα δύο παιδιά της αναγκάζονταν να ζητούν χρήματα ακόμη και για το ψωμί και το γάλα από τον σύζυγο και πατέρα. Ο τελευταίος δεν δέχτηκε να βοηθήσει οικονομικά το ένα παιδί, όταν αυτό πήρε υποτροφία για σπουδές. Το δεύτερο δεν πήγαινε να σπουδάσει, επειδή φοβόταν για την ασφάλεια της μητέρας.

Η Κ.Λ., 50 ετών, ζούσε υπό το φόβο της συνεχούς παρακολούθησης από τον ερωτικό της σύντροφο. Την ακολουθούσε στη δουλειά όπου δημιουργούσε προβλήματα, τον έβρισκε μέσα στο σπίτι της, στο νοσοκομείο όπου η ίδια νοσηλευόταν, έψαχνε την τσάντα, το πορτοφόλι και τους λογαριασμούς της, τη χτυπούσε. Αναγκάστηκε να αλλάξει σπίτι περιοχή, ενώ έχασε τη δουλειά της.

Είναι δύο από τις περίπου 2.500 κακοποιημένες γυναίκες που βρήκαν ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη στο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (ΚΚΥΓ) της Εταιρείας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (ΕΚΑΨΥ), στα 11 χρόνια λειτουργίας του. Τώρα, όμως, το ΚΚΥΓ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει, καθώς τα οικονομικά προβλήματα εντείνονται. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτό συμβαίνει ενώ πλησιάζει η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΑΨΥ, ψυχολόγο Χρυσάνθη Ζαφειράτου, στη χώρα μας σημειώνεται κατά μέσον όρο ένας θάνατος την εβδομάδα που σχετίζεται με τη βία κατά των γυναικών. Μεταξύ των 2.500 γυναικών που βρήκαν στήριξη στο ΚΚΥΓ, δεν ήταν μόνο γυναίκες που υπέστησαν βία από το σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο. Υπήρξαν και γυναίκες που έπεσαν θύματα βίας από τα ίδια τους τα παιδιά, ή από τους γονείς, με πιο διαδεδομένα το ξύλο, τον εγκλεισμό και τον οικονομικό αποκλεισμό. Το εντυπωσιακό είναι ότι, κατά μέσον όρο, οι γυναίκες που υφίστανται βία στο γάμο ή τη σχέση κάνουν υπομονή μέχρι και για 15 χρόνια, μέχρι τελικά να πάρουν την απόφαση να ζητήσουν βοήθεια. Οπως επισημαίνει, η πολιτεία ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του ΚΚΥΓ για οικονομική ενίσχυση. Τελευταία ελπίδα είναι η ευαισθητοποίηση των φορέων, αλλά και του κόσμου.

  • ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s