Ολοκληρώθηκαν οι παρελάσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ»

  • Χωρίς απρόοπτα έγινε στη Θεσσαλονίκη η στρατιωτική παρέλαση.

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία και μέσα από την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα, θα πετύχουμε και θα κερδίσουμε το στοίχημα», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που έγινε στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που δικαιούται να είναι υπερήφανη, την Ελλάδα που έχει αποδείξει ιστορικά πως γνωρίζει τι σημαίνει εθνική κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτές οι επέτειοι διδάσκουν κάτι σ’ εμάς, τους σημερινούς Έλληνες. Μας επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και διορατικοί. Γιατί εμείς είμαστε κύριοι του μέλλοντος μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Και η συνείδηση της ιστορίας και η γνώση του παρελθόντος μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο τρόπο το αύριο της χώρας μας».

Την πεποίθηση ότι και σήμερα ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον διαφορετικό «πόλεμο», εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, Κυριάκος Βελόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο συνάδελφός του Άγγελος Κολοκοτρώνης τόνισε ότι πρέπει να πούμε «όχι» στη διαφθορά, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και ότι «δεν παραδίδουμε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υπογράμμισε ότι η γενιά του ΄40 είναι ο «φάρος» που μπορεί να μας φωτίσει ώστε να ξεπεράσουμε και τη σημερινή κρίση.

Στην παρέλαση πήραν μέρος πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικά πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα. Παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύα Καϊλή, ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, ο νομάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Μάκης Στεργίου, Στέλιος Παπαθεμελής κ.α.

  • Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, για την επέτειο του «ΟΧΙ»

Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, στην πλατεία Συντάγματος, εορτάστηκε η επέτειος του «ΟΧΙ».

Για την ανάγκη της ενότητας και εθνικής ομοψυχίας του ελληνικού λαού, έκαναν λόγο, η υπουργός Παιδείας αλλά και βουλευτές, που παρέστησαν στην παρέλαση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, αφού συνεχάρη τα παιδιά, τόνισε ότι η Ελλάδα, πρέπει να έχει ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας της. «Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι να προτάξουμε το συλλογικό του ατομικού συμφέροντος, το εθνικό του κομματικού.

Σε όλα τα επίπεδα να επιτευχθεί δημοκρατική συνεννόηση. Κυρίως αυτό πρέπει να συμβεί στην Παιδεία. Εμείς προχωρούμε στο νέο Λύκειο, στο νέο σχολείο στο νέο Πανεπιστήμιο, για να δώσουμε τα εφόδια στα παιδιά μας», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Σε ερώτηση πως σχολιάζει το δίλημμα περί εκλογών, δεν θέλησε να απαντήσει λέγοντας ότι πρέπει να παραμείνουμε στο μήνυμα της επετείου του ΄40.

Η Ελίζα Βοζενμπεργκ, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη σημερινή επέτειος και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά με σοβαρότητα και ευθύνη.

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι η χρονιά που έρχεται είναι κρίσιμη και δύσκολη, αλλά ο ελληνικός λαός ενωμένος θα τα καταφέρει.

Τέλος, ο Γρηγόρης Νιώτης, εκ μέρους της Βουλής, ανέφερε ότι οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το ’40, που ο ελληνικός λαός ήταν ενωμένος με πνεύμα αυτοθυσίας. Και σήμερα είναι εν κινδύνω η χώρα και οφείλουμε να αντλήσουμε από τα διδάγματα εκείνης της εποχής, είπε.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές από 12 δημοτικά, 11 γυμνάσια, 10 λύκεια, 5 ιδιωτικά λύκεια, φοιτητές από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ομάδα παιδιών από τους special olympics και δύο σώματα προσκόπων και οδηγών.

Πριν την παρέλαση, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Το πρωί, έγινε δοξολογία στον Άγιο Διονύσιο, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

  • Δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου

Με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκαν, στην Πάτρα, οι εορταστικές εκδηλώσεις, για την εθνική επέτειο. Νωρίτερα το πρωί, εψάλη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

Στην συνέχεια, τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο ηρώων, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος σε δηλώσεις του, με αφορμή την εθνική επέτειο, ανέφερε: «Σήμερα γιορτάζουμε μια από τις μεγαλύτερες εθνικές γιορτές, όπου όλος ο ελληνικός λαός ενωμένος, είπε ένα μεγάλο όχι. Σήμερα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ναι στην πρόοδο, την αξιοκρατία, την διαφάνεια, στις καλύτερες συνθήκες ζωής για τους νέους της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Έλληνες θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας, ο Γιάννης Πανάρετος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πτυχία, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουν αντίκρισμα.

«Είναι ανάγκη και πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε, ώστε τα πτυχία που δίνουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, να είναι πτυχία με αντίκρισμα. Είμαι βέβαιος ότι ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις ή τις ανησυχίες που υπάρχουν, όλοι οι παράγοντες και το κράτος και τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές, θα βοηθήσουν σε αυτό τον κοινό στόχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πανάρετος.

  • Εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στο Ηράκλειο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα και στο Ηράκλειο η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου, της Νομάρχου, όλων των βουλευτών του νομού, του δημάρχου καθώς και εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών.

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Ο λαός που δεν διατηρεί τη μνήμη του είναι καταδικασμένος να πεθάνει», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, μετά την παρέλαση.

Σήμερα, επισήμανε, είναι περισσότερο επίκαιρο το μήνυμα αυτό, καθώς, μέσα από δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και να κρατήσουμε ζωντανή την πατρίδα μας. Τα δύσκολα, συνέχισε, έχουν περάσει, οφείλουμε όμως να ολοκληρώσουμε αυτή την πορεία με επιτυχία και οι καρποί της επιτυχίας αυτής να έρθουν στους ανθρώπους που έχουν υποστεί περικοπές και έχουν ζήσει δύσκολες ώρες. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s