Να αποφύγει νέα πιστωτική κρίση επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση

  • Κοντά στην εκπόνηση νέων ρυθμιστικών κανόνων με στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υστερα από μήνες αγωνιώδους προσπάθειας, οι ηγέτες της Ε.Ε πλησιάζουν στην εκπόνηση νέων ρυθμιστικών κανόνων που θα εξασφαλίζουν δημοσιονομική πειθαρχία, θα είναι ικανά να προλάβουν ενδεχόμενη νέα πιστωτική κρίση και θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του ευρώ.

Οι ηγέτες παραμένουν, όμως, διχασμένοι σε κρίσιμα ζητήματα, ενώ ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι πρόσφατες προτάσεις δεν είναι ικανές να διορθώσουν τα δομικά προβλήματα της ένωσης.

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ενωσης καλούνται τώρα να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν την επιβολή ποινών σε κράτη, τα οποία υπερβαίνουν τους στόχους δαπανών και όσων τα ελλείμματα είναι υπερβολικά. Σημαντικό και ακανθώδες θέμα αποτελεί το εάν η Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ ώστε να μπορεί να ελέγχει και να εντοπίζει τις ανησυχητικές εξελίξεις σε κράτη-μέλη του ευρώ, όπως τις ανισορροπίες στα εμπορικά ισοζύγια ή τις «φούσκες» στις αγορές στέγης, αλλά και να επιβάλει πρόστιμα στα «κράτη-παραβάτες».

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν, όμως, ότι τα ποσοστά καταναλωτικής πίστης και οι τεχνητά διογκωμένοι μισθοί, και όχι το κρατικό χρέος και τα ελλείμματα, είναι υπεύθυνα για την κρίση σε Πορτογαλία και Ισπανία. Τα ευρωπαϊκά κράτη άρχισαν, όμως, να αντιδρούν έντονα στις προσπάθειες της Ενωσης να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών τους. «Οι πολιτικοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν κανόνες που προήλθαν από πρόσωπα ή θεσμούς, που δεν διαθέτουν πολιτική νομιμοποίηση, είναι δηλαδή διορισμένοι και δεν έχουν εκλεγεί», λέει ο Πολ Ντε Γκράου καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

Η Κομισιόν προτείνει για όσα κράτη δεν υπακούσουν στις προειδοποιήσεις της, την επιβολή χρηματικού προστίμου, αντίστοιχου με το 0,2% του ΑΕΠ της χώρας. Η Γαλλία και άλλες χώρες, όμως, αντιτίθενται στην αυτόματη επιβολή προστίμου, υποστηρίζοντας ότι αυτά αποτελούν προνόμιο εκλεγμένων εθνικών κυβερνήσεων.

Αλλο σημείο διαφωνίας εντοπίζεται στην άρνηση της Γερμανίας να συμπεριλάβει το εμπορικό της πλεόνασμα στον κατάλογο των οικονομικών ανισορροπιών της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση των γερμανικών εξαγωγών την τελευταία δεκαετία οφείλεται στην ταυτόχρονη υποχώρηση του κόστους εργασίας στη χώρα. Η στασιμότητα της εσωτερικής ζήτησης σε πολλά κράτη της ΕΕ κάνει, όμως, τους ηγέτες τους να ζητούν από τη Γερμανία την ενίσχυση των εισαγωγών της από κράτη-μέλη της Ενωσης.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Associated Press

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s