17 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα της Φτώχειας

  • Στις 17 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ενώ το έτος που διανύουμε έχει ανακηρυχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού».

Η Ευρώπη, μολονότι διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό πλουτοπαραγωγικών πηγών, αποτελεί και χώρο συγκέντρωσης για 80 εκατομμύρια άτομα, που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Πολλά από αυτά είναι άστεγοι. Και στη χώρα μας, σε αυτό τον τομέα, οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Πάνω από το 20% των συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, δήλωσε τα εξής:

«Σας καλώ όλους, πολίτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς εταίρους και κυβέρνηση, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στον κόσμο και την Ελλάδα. Να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Να εξαλείψουμε την παιδική φτώχεια, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχει. Να στηρίξουμε άτομα με αναπηρία.

Ο αγώνας κατά της φτώχειας δεν αφορά μόνο τα 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας, που υποφέρουν από πείνα, μεταξύ των οποίων, πολλά παιδιά, που χάνουν τη ζωή τους. Δεν αφορά μόνον σχεδόν έναν στους τέσσερις συμπολίτες μας, που δεν μπορούν από το εισόδημα τους να καλύψουν ή που στερούνται βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως είναι η τροφή, η στέγη, το νερό και η πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί τον καλύτερό μας εαυτό για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, αλλά και για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας».

Στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων, η χώρα υιοθέτησε ένα στόχο για την επόμενη δεκαετία: τον περιορισμό των φτωχών κατά 450.000. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της παιδικής φτώχειας για το μέλλον της χώρας, ετέθη και εδώ ένας στόχος: η μείωση των ατόμων σε ηλικίες 0-17, που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, κατά 100.000.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s