Χιλή: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι δύο μεταλλωρύχοι

Ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών και ο Μάριο Σεπουλβέδα, βγήκαν στην επιφάνεια σώοι πριν από λίγο, πρόκειται για τους πρώτους από τους 33 εργαζόμενους που παρέμειναν παγιδευμένοι για πάνω από δύο μήνες σε μεταλλείο χαλκού στην έρημο Ατακάμα.

Ο Φλορένσιο Αβάλος Ο Φλορένσιο Αβάλος

Ο Άβαλος βγήκε θριαμβευτικά από την κάψουλα Φοίνιξ, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η ανάβαση από βάθος 622 μέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια διάσωση από τέτοιο βάθος.

Ο Μάριο Σεπούλβεδα, ο οποίος αποκαλείται και “παρουσιαστής” καθώς πραγματοποιούσε συνεντεύξεις στους υπόλοιπους μεταλλωρύχους και έκανε ρεπορτάζ για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο δεύτερος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, φορώντας μαύρα γυαλιά προκειμένου να προστατέψει τα μάτια του έπειτα από την πολύμηνη παραμονή του στο σκοτάδι, εν μέσω επευφημιών από τους συγκεντρωμένους έξω από το ορυχείο. Θεωρείται χαρισματικός και ήδη έχει πολλές προτάσεις από διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Λίγη ώρα πριν Χιλιανός διασώστης είχε φθάσει, επευφημούμενος από τους παγιδευμένους στο ορυχείο χαλκού 33 εργαζόμενους, στο χώρο όπου βρίσκονται, για να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για την εκκένωση.

Ο κόσμος πανηγυρίζει την διάσωση των μεταλλωρύχων

Ο κόσμος πανηγυρίζει την διάσωση των μεταλλωρύχων

Χρειάστηκαν 17 λεπτά για να κατέβει με το θαλαμίσκο που κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό τη στοά, που έχει μήκος περίπου μισό μίλι (625 μέτρα). Οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι τον αγκάλιασαν ενθουσιασμένοι.

Η άφιξη του διασώστη Μανουέλ Γκονσάλες είναι η τελική απόδειξη ότι ο θάλαμος Phoenix που κατασκεύασε το χιλιάνικο πολεμικό ναυτικό–και δεν είχε δοκιμαστεί–, εξοπλισμένος με μάσκες οξυγόνου, είναι ικανός να συμβάλλει στην διάσωση των παγιδευμένων, που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

Ο θάλαμος θα κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγει από το ορυχείο. “Η πίστη κίνησε βουνά”, δήλωσε.

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο· εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s