Η Δύση πέφτει στην κατάθλιψη

  • ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ 4 ΠΑΣΧΟΥΝ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ραγδαία είναι η αύξηση της κατάθλιψης στον δυτικό κόσμο, απόρροια των πολλών οικονομικών απαιτήσεων σε κοινωνικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο. Ερευνα στη χώρα μας έδειξε ότι από τα άτομα που επισκέφθηκαν ψυχολόγο, ανεξαρτήτως προβλήματος, το 75% παρουσίαζε ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την ψυχολόγο δρα Χαρά Νομικού και τους συνεργάτες της, έδειξε ότι τα άτομα που έχουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων τείνουν να εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει την αρχική ερευνητική υπόθεση των επιστημόνων σύμφωνα με την οποία, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, εκείνοι που θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στα καθημερινά προβλήματα είναι εκείνοι που διαθέτουν ευέλικτους μηχανισμούς αντιμετώπισης προβλημάτων και ως εκ τούτου δεν παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογήθηκε και συσχετίστηκε η παρουσία κατάθλιψης με την ευελιξία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων μέσω σταθμισμένων ψυχομετρικών τεστ.

Αυτό που φάνηκε είναι ότι η δεξιότητα στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων σχετίζεται αντίστροφα με την παρουσία κατάθλιψης.

«Στη σημερινή περίοδο οικονομικής ύφεσης που διανύει η χώρα μας», εξηγεί η κ. Νομικού, «αυτοί που θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις καθημερινές δυσκολίες είναι εκείνοι που έχουν ευέλικτους και ικανοποιητικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων και δεν παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα».

**Την έρευνα πραγματοποίησαν η κλινική ψυχολόγος δρ Χαρά Νομικού, Παν/μιο ΙΙ Le Mirail Toulouse, Ερευνητικό Κέντρο CERPP Toulouse, Γαλλία, η κλινική ψυχολόγος Αρετή Τσινού, MSc, ΜΑ, WPUNJ, USA, η Αθανασία Καρύδη ψυχομέτρης, απόφοιτος του ΙΔΨ, και ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, βασιζόμενοι σε στοιχεία ατόμων που ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια κατά το έτος 2010.

  • ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s