Ο φόβος έχει ριζώσει στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας

  • Του Κωστα Oνισενκο, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Εξω από το ιστορικό κτίριο της «Καθημερινής» στην οδό Σωκράτους, που σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες της Νομαρχίας, έμποροι ναρκωτικών πουλάνε ηρωίνη από το πρωί μέχρι το βράδυ καθημερινά. Βλέποντας τους αστυνομικούς, φεύγουν τρέχοντας και επιστρέφουν λίγα λεπτά αργότερα. Πρόκειται για τα ίδια άτομα που πουλούσαν ναρκωτικά επί της Γερανίου και Μενάνδρου ή επί της οδού Πειραιώς και προσφάτως έχουν αλλάξει «πιάτσα» εξαιτίας της αστυνομικής επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες. Το «παζάρι ναρκωτικών» της Αγίου Κωνσταντίνου έχει μετακινηθεί κι αυτό χαμηλότερα μετά την επιχείρηση «εκκαθάρισης» έξω από το Εθνικό Θέατρο. Στη Γερανίου σταθμεύει μόνιμη αστυνομική δύναμη, ενώ οι περιπολίες ενστόλων και ανδρών της Ασφάλειας έχουν ενταθεί αισθητά. Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να «παραμονεύει στη γωνία», μετακινείται λίγα στενά πιο κάτω και επιστρέφει με την πρώτη ευκαιρία. Κάτοικοι και επαγγελματίες ανησυχούν ότι το ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών μπορεί να σταματήσει μόλις κλείσουν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για προεκλογικό μέτρο. Εξάλλου, δεν έχουν μείνει πλέον και πολλοί ψηφοφόροι στη συγκεκριμένη περιοχή», σχολιάζει η Χριστίνα Λιλικάκη, που διατηρεί κατάστημα με οπτικά επί της Μενάνδρου. Η ίδια διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ των ανδρών της ΕΛ. ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας: «Για παράδειγμα, στο θέμα των παράνομων μικροπωλητών, οι μεν με παραπέμπουν στους δε», περιγράφει.

«Φοβάμαι»

Στις περιοχές του κέντρου που πλήττονται ή επλήγησαν από την εγκληματικότητα, ο φόβος έχει ριζώσει: «Δεν παίρνω τσάντα μαζί μου και όταν έρχομαι, φοράω αθλητικά παπούτσια για να μπορώ να τρέξω αν μου επιτεθούν. Οσες φορές εργάζομαι βράδυ, φοβάμαι για τη ζωή μου και τη σωματική μου ακεραιότητα», μας λέει η Βούλα, που εργάζεται απέναντι από το παλιό κτίριο της «Κ».

Μετά τον φόβο και την ανασφάλεια, συχνά ακολουθεί ο ρατσισμός. «Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους, ακόμη και νέους και προοδευτικούς, να εκφράζονται με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά των αλλοδαπών. Βλέπουμε ακόμη και τους μαθητές των σχολείων να ασπάζονται τέτοιες αντιλήψεις», σχολιάζει κάτοικος του κέντρου. Η κατάσταση στην περιοχή προκαλεί την παρέμβαση όλο και περισσότερων φορέων, πολλοί από τους οποίους, όπως για παράδειγμα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, πλήττονται άμεσα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s