Συγχαρητήρια, προσλαμβάνεστε!

  • Πώς θα περάσετε το τεστ της προσωπικής συνέντευξης για να κερδίσετε τη δουλειά που κυνηγάτε

Σε περιόδους κρίσης η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και όπως αργά ή γρήγορα ανακαλύπτουν όσοι αναζητούν δουλειά δεν επαρκούν μόνο τα προσόντα. Πρέπει κάποιος να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει μια σειρά από δύσκολες διαδικασίες. Το πιο απαιτητικό ίσως στάδιο είναι η προσωπική συνέντευξη με τον υποψήφιο εργοδότη, όπου κρίνεται όχι μόνο το βιογραφικό σας, αλλά και η προετοιμασία σας, η ικανότητα να κρατάτε την ψυχραιμία σας κάτω από πιεστικές καταστάσεις, η προσωπική σας γοητεία, ακόμα και ο τρόπος που είστε ντυμένοι ή τα μικρά τικ που, χωρίς να το θέλετε, μπορούν να αποκαλύψουν κάποιες αδυναμίες σας.

«Θα έλεγα ότι εξίσου σημαντική με ένα άρτιο βιογραφικό είναι και η συνέντευξη πρόσληψης» αναφέρει η Μαρία Α., η οποία πριν από λίγους μήνες προσελήφθη, αφού πέρασε επιτυχώς τη διαδικασία της συνέντευξης, σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία ως οικονομικός αναλυτής. Η Μαρία θυμάται τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνέντευξης και σημειώνει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν να ελέγξει το άγχος της. «Δεν είναι τα πτυχία ούτε τα προσόντα που “μιλάνε” υπέρ του υποψηφίου, μα πολλές φορές η ίδια η προσωπικότητά του. Και η παρουσίαση της προσωπικότητας χρειάζεται τεχνικές για τις οποίες κανείς δεν μας έχει ως τώρα μιλήσει, ούτε στο σχολείο ούτε και στις πανεπιστημιακές σχολές. Είμαστε λοιπόν σχετικά απροετοίμαστοι, ενώ η άλλη πλευρά, των εργοδοτών, είναι πολύ πιο έμπειρη από εμάς τους υποψηφίους» τονίζει.

Οπως σημειώνει η κυρία Μάρω Μπανάκου, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Creme de la Creme Ηuman Resources ΑΕ: «Η συνέντευξη πρόσληψης αποτελεί την πιο κρίσιμη μάχη στον αγώνα για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας» και οι εντυπώσεις που θα αφήσει αυτός που αναζητεί εργασία είναι σίγουρα καθοριστικές. Η κυρία Μπανάκου εξηγεί ότι η διαδικασία της προσωπικής παρουσίασης των υποψηφίων είναι σαν την τέχνη του ηθοποιού, να παίξει έναν ρόλο χωρίς όμως να δείχνει ότι υποκρίνεται. «Οι εργοδότες, καθώς και τα στελέχη διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού, όπως και τα στελέχη των συμβουλευτικών εταιρειών, είτε έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν συνεντεύξειςείτε έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Κατά συνέπεια, δεν έχει κανένα νόημα το να προσπαθήσει κάποιος υποψήφιος να τους ξεγελάσει» επισημαίνει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s