Κοινοτική Οδηγία περί καπνού: Στόχος να μειωθεί κατά 50% το κάπνισμα μέχρι το 2025

Ένα από τα πρότυπα που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν για εικονογραφημένες προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων το 2005

Διαβούλευση για την κοινοτική οδηγία που διέπει τη διάθεση των προϊόντων καπνού ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τόσο την αυστηροποίησή του όσο και τον συντονισμό των διαφορετικών εθνικών πλαισίων. Ανάμεσα στα μέτρα που φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν είναι η επανεξέταση των ορίων πίσσας και νικοτίνης αλλά και οι εικονογραφημένες προειδοποιήσεις στα πακέτα (κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες της ΕΕ).

Η οδηγία σχετικά με τα προϊόντα καπνού χρονολογείται από το 2001 και καθορίζει τα ανώτατα όρια ουσιών όπως η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Επίσης, απαιτεί από τους κατασκευαστές να θέτουν προειδοποιήσεις για την υγεία υπό μορφή κειμένου στα προϊόντα καπνού και απαγορεύει τους όρους όπως «ελαφρύ», «ήπιο» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα».

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής αποτελεί απάντηση σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανάληψη δράσεων με στόχο τη μείωση του καπνίσματος στους νέους κατά 50% έως το 2025.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τα προϊόντα καπνού θα συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, έως τις 19 Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται στη δημόσια διαβούλευση, όπου συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Η νομοθεσία διαφέρει σε μεγάλο βαθμό στα διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και δεν καλύπτει επαρκώς τις ανησυχίες ως προς την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με ορισμένα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

– Οι εικονογραφημένες προειδοποιήσεις χρησιμοποιούνται ήδη σε τέσσερα κράτη-μέλη: το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Λετονία. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο πληροφόρησης των καταναλωτών της Ε.Ε. όσον αφορά τους κινδύνους του καπνίσματος μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο.

– Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν ή απαγορεύουν τις δυνητικά επιβλαβείς, εθιστικές και ελκυστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων κρατών-μελών.

– Οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του καπνού είναι σήμερα δύσκολο να κατανοηθούν, να συγκριθούν και να αναλυθούν. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη ποικιλίας μορφοτύπων και μηχανισμών διατύπωσης των πληροφοριών στα διάφορα κράτη-μέλη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s