Η κατάθλιψη στη νεότητα φέρνει άνοια στη γεροντική ηλικία

  • Οσο περισσότερες κρίσεις κατάθλιψης υφίσταται κανείς στη νεανική του ηλικία, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να υποκύψει αργότερα στη γεροντική άνοια.

Δύο παράλληλες έρευνες Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων οι οποίες διεξήχθησαν με αντικείμενο τη σχέση της κατάθλιψης με την άνοια κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Οποιος δεν επιτρέπει στη θλίψη να τον καταβάλει είναι πιο ασφαλής στα γεράματα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πολύτιμη υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου του. Οι παράγοντες της καλής διατροφής και της κοινωνικότητας του ατόμου σχετίζονται και αυτοί με τη δυνατότητά του να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και κατά συνέπεια και μια ενδεχόμενη γεροντική άνοια, παρατήρησαν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τις έρευνες.

H κατάθλιψη οδηγεί σε άνοια στα γηρατειά

  • Δύο έρευνες Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων κατέδειξαν τη σχέση τους

BBC. Τον κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε μεγάλη ηλικία αντιμετωπίζουν όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη και έχουν υποβάλει τον οργανισμό τους στα δεινά που αυτή προκαλεί, όπως απεφάνθησαν Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η γεροντική άνοια και η κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν, αλλά δεν είχαν σαφή σημάδια για το αν η μία οδηγεί στην άλλη. «Τώρα ανακαλύπτουμε ότι η κατάθλιψη σε νεότερη ηλικία αποτελεί ενδεχομένως ζωτικής σημασίας παράγοντα για την εκδήλωση της άνοιας αργότερα», δήλωσε ο δρ Κλάιβ Μπάλαρντ από το βρετανικό ινστιτούτο Alzheimer’s Society.

  • Δύο μελέτες

«Παρ’ ότι είναι ασαφές εάν η κατάθλιψη αποτελεί την αιτία της εμφάνισης της άνοιας, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους επηρεάζει τις πιθανότητες», παρατήρησε η δρ Σατσζίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. «Η φλεγμονή των εγκεφαλικών ιστών που παρατηρείται όταν ένα άτομο υποφέρει από κατάθλιψη δημιουργεί πιθανόν τον κίνδυνο εκδήλωσης της άνοιας».

Η δρ Τζέιν Σατσζίνσκι ήταν επικεφαλής μιας από τις δύο ερευνητικές ομάδες, οι οποίες δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους, για το ίδιο θέμα στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Neurology. H μία μελέτη βασίστηκε στην παρακολούθηση 949 ηλικιωμένων ατόμων επί 17 χρόνια. Από αυτούς, οι 164 εμφάνισαν άνοια.  Το 22% των συμμετεχόντων, οι οποίοι υπέφεραν από κατάθλιψη οδηγήθηκε στην άνοια, σε σύγκριση με το 17% εκείνων οι οποίοι δεν είχαν υποστεί ποτέ κατάθλιψη.

Η δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.239 Αμερικανοί, εστιάστηκε στον αριθμό των κρίσεων κατάθλιψης στις οποίες υπέκυψε ο καθένας από αυτούς. Απέδειξε ότι όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των κρίσεων, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης της άνοιας. Ενα ή δύο επεισόδια κατάθλιψης σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο, εξήγησε η κ. Ρεβέκκα Γουντ, ειδικός στον τομέα των ερευνών για το Αλτσχάιμερ. «Οι ομοιότητες των συμπτωμάτων μεταξύ της άνοιας και της κατάθλιψης μπορεί να σημαίνουν ότι τα δύο προβλήματα συχνά συγχέονται όταν έρχεται η στιγμή της διάγνωσης, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν συνδέονται βιολογικά»… «Αυτές οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει βαθύτερη σχέση μεταξύ άνοιας και κατάθλιψης, συνεπώς πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για να ανακαλύψουμε περισσότερα».

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι και άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή και η κοινωνική συμπεριφορά, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Η προσεγμένη διατροφή και οι ώρες που το κάθε άτομο αφιερώνει για κοινωνικές επαφές μπορεί να λειτουργήσουν θεραπευτικά. Ο καθηγητής Μπάλαρντ συμφώνησε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών.   «Γνωρίζουμε καλά ότι η κατάθλιψη συνοδεύει τα πρώτα στάδια της άνοιας. Αυτό που οι μελέτες μάς δείχνουν είναι ότι οι κρίσεις κατάθλιψης σε νεότερη ηλικία αυξάνουν ενδεχομένως τον κίνδυνο».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s