Κατά 50% ακριβότερες οι φετινές διακοπές λόγω καυσίμων

Σε ορισμένα πρατήρια η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπέρασε ακόμα και το 1,7 ευρώ το λίτρο

  • Αυξημένο πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι είναι το κόστος το μετακινήσεων, καθώς τα καύσιμα βάζουν φωτιά στις φετινές διακοπές των Ελλήνων. Στα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά των νοικοκυριών προστέθηκαν και οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και σε ορισμένα πρατήρια εθνικών οδών ξεπέρασε ακόμα και το 1,7 ευρώ το λίτρο, κάνοντας «εφιάλτη» το γέμισμα του ρεζερβουάρ για τους πρώτους εκδρομείς του φετινού καλοκαιριού.

Μάλιστα, όπως λένε οι πρατηριούχοι δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς οι αυξήσεις το τελευταίο διάστημα δεν προέρχονται από κερδοσκοπικά φαινόμενα, αλλά από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στο 23% από 21%.

Ενδεικτικά το κόστος για τη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη με επιστροφή πέρσι ήταν 113 ευρώ (με κατανάλωση 10 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα) και φέτος εκτοξεύτηκε στα 178,5 ευρώ.

Εάν προσθέσει κανείς και το κόστος των διοδίων, μια οικογένεια που θα θελήσει να ταξιδέψει σε αυτόν τον προορισμό είναι αναγκασμένη να πληρώσει συνολικά 217,9 ευρώ ενώ πέρσι πλήρωνε 145,9 ευρώ.

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε μείωση της κατανάλωσης.

Όπως λένε οι πρατηριούχοι οι επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή είναι δυσβάσταχτες. Ο συνδυασμός μείωσης της ζήτησης εξηγούν ότι φτάνει ακόμα και το 30%, ενώ η ανάγκη για αύξηση των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, καθώς οι φόροι προκαταβάλλονται αλλά και η άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση σε πρατήρια και εταιρείες. Από τις αρχές του χρόνου πάνω από 300 πρατήρια έχουν βάλει οριστικό ή προσωρινό λουκέτο, ενώ κάθε εβδομάδα ο αριθμός αυξάνεται.

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα ανέβηκε στο «βάθρο των πρωταθλητών», στην ακρίβεια των υγρών καυσίμων, κατέχοντας για τον μήνα Μάιο τη δεύτερη θέση μετά την Ολλανδία που είχε την ακριβότερη τιμή στην αμόλυβδη.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στην Ελλάδα στο 1,52 ευρώ το λίτρο όταν στην Ολλανδία η αντίστοιχη τιμή ήταν στο 1,53 ευρώ. Ακολούθησε η Δανία με 1,48 ευρώ ανά λίτρο, το Βέλγιο και η Φινλανδία με την τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται στα 1,46 ευρώ το λίτρο, ενώ οι φθηνότερες χώρες σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. ήταν η Λετονία με τιμή 1,12 ευρώ το λίτρο, η Ρουμανία (1,07 ευρώ), η Βουλγαρία (1,04 ευρώ) και η Κύπρος με 1,04 ευρώ το λίτρο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s