Μάστιγα η διαφθορά

H μάστιγα της διαφθοράς αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό, υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα που μίλησαν σε ημερίδα της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά πρόσφατης μελέτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μελετών Brookings Institution που συμπεραίνει ότι το ελληνικό κράτος χάνει κάθε χρόνο 20 δισ. ευρώ, δηλαδή 8% του ΑΕΠ εξαιτίας των κρουσμάτων διαφθοράς. Τόσο ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, από τους κεντρικούς ομιλητές της ημερίδας, συνέδεσαν άμεσα το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας με τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα της διαφάνειας στη χώρα μας κορυφαίο, τονίζοντας ότι τη νέα διακυβέρνηση διαπερνά η πολιτική «όλα στο φως». Αναφερόμενος στα αίτια της οικονομικής κρίσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα, με κορυφαίο σύμπτωμα το γεγονός ότι το ίδιο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Το δημοσιονομικό πρόβλημα οφείλεται, επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο ότι οι φόροι δεν εισπράττονταν όπως θα έπρεπε, γιατί πολλοί φορολογούμενοι -και κατά κανόνα φορολογούμενοι πιο εύποροι ή ισχυροί από το μέσον όρο- είχαν πετύχει ειδικά ευνοϊκά καθεστώτα μεταχείρισης».

Στην ημερίδα μίλησαν μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, και οι πρώην υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης. Τη σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς, και την προώθηση του προγράμματος της Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΕΣΠΑ), που έχει παγώσει, ανέλυσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Η λέξη-κλειδί είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση κατά τον υπουργό κ. Δημ. Ρέππα, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και όλες οι αποφάσεις της διοίκησης (συμβάσεις κ.ά.) να δημοσιοποιούνται μέσω Διαδικτύου. [Της Φωτεινης Kαλλιρη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/04/2010]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s