Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη 180 παιδιών με ειδικές ανάγκες

  • ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Στον κεντρικό δρόμο του Φιλύρου βγήκαν διαμαρτυρόμενα, χθες, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ιδρύματος που φιλοξενεί 180 παιδιά με ειδικές ανάγκες, στη Θεσσαλονίκη. «Εδώ και δύο χρόνια που το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης έγινε κρατικό, εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του από την Πολιτεία», καταγγέλλουν.

Ιδρύθηκε ως Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας το 1958, από την ψυχολόγο Ευτυχία Νανάκου, που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στα παιδιά με νοητική στέρηση και δώρισε την περιουσία της, ώστε να αναπτυχθούν δομές που θα διευκόλυναν τη ζωή τους. Το 2006 μετονομάσθηκε σε Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης και εντάχθηκε στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Τα τελευταία δύο χρόνια η Πολιτεία δεν δείχνει κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για τη λειτουργία και την πρόοδο του ιδρύματος», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γιώργος Κασσελούρης, επισημαίνοντας ότι «ακόμη περιμένουμε να έρθει από το υπουργείο κανονισμός λειτουργίας».

«Μας κοροϊδεύουν», υποστηρίζουν οι γονείς. «Κάθε τόσο που επικοινωνούμε για να μάθουμε τι έγινε, μας λένε σήμερα – αύριο, σήμερα – αύριο, αλλά εν τω μεταξύ έχουν περάσει χρόνια».

Το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης φιλοξενεί σήμερα συνολικά 180 παιδιά, ηλικίας 6 έως 30 ετών, απ’ τα οποία 135 ζουν με τις οικογένειές τους και τα υπόλοιπα είναι οικότροφα. «Επί σειρά ετών ζητούσαμε το ίδρυμα να γίνει δημόσιο, καθώς δεν υπήρχαν πόροι για ν’ αντιμετωπιστούν τα έξοδα λειτουργίας και προσωπικού. Οταν αυτό έγινε, πιστέψαμε πως τα προβλήματα λύθηκαν. Ωστόσο, το υπουργείο το εγκατέλειψε». Οι γονείς υποστηρίζουν ότι το προσωπικό των 67 ατόμων δεν επαρκεί. Χρειάζονται ειδικοί δάσκαλοι, παιδαγωγοί, παιδοψυχολόγοι.

  • Του Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s