53%: Να δοθεί υπηκοότητα στα παιδιά

  • ΔΙΠΛΗ ΕΡΕΥΝΑ 57,5%: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ * ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (74,5%)

Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα δικαιούνται την ελληνική υπηκοότητα, διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στο δικαίωμα ψήφου των μεταναστών, ενώ 28,1% των μεταναστών θεωρούν ρατσιστική τη συμπεριφορά των Ελλήνων. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων καπα Research με δείγμα πανελλαδικά 1.281 Ελληνες και 530 μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο ένταξης μεταναστών τρίτων χωρών στην Ελλάδα:

* Η συντριπτική πλειονότητα (79,3%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος, περισσότεροι του 50% των Ελλήνων θεωρούν την παρουσία των μεταναστών απειλή για τη χώρα, αν και αντίστοιχος αριθμός συναναστρέφεται καθημερινά με μετανάστες.

* Σε ποσοστό 57,5% πιστεύουν ότι οι μετανάστες έχουν συμπιέσει τους μισθούς αυξάνοντας την ανεργία των Ελλήνων, μόνο 34,3% αναγνωρίζουν τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της οικονομίας και ένας στους δύο θεωρούν ότι οι μετανάστες επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα.

* Ενας στους δύο εκτιμά ότι η παρουσία των μεταναστών απειλεί να αλλοιώσει την εθνική μας ταυτότητα, ενώ αντίθετα τέσσερις στους 10 ότι εμπλουτίζουν πολιτιστικά την ελληνική κοινωνία.

* Οτι οι μετανάστες αυξάνουν τη βία και την εγκληματικότητα απαντούν 74,5% και μόνο το 23,9% εκφράζει αντίθετη άποψη. Το 65,35% διαβεβαιώνουν ότι αισθάνονται ανασφαλείς στην πόλη τους, το 48% ότι απειλούνται τόσο από Ελληνες όσο και από μετανάστες, το 29,6% μόνον από μετανάστες και το 19% μόνον από λαθρομετανάστες.

* Το 29,3% θεωρούν ότι οι μετανάστες δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθούν πλήρως και το 16,3% ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις συνήθειες και την ταυτότητά τους.

* Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα, 34,3% ζητούν να παραμείνουν και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες, το 8,9% θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους και το 3,7% να παραμείνουν χωρίς δικαιώματα.

* Σύμφωνοι με την πρόσβαση των μεταναστών στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση δηλώνουν περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτώμενους και 5 στους 10 συμφωνούν με την οικογενειακή συνένωση.

* Πάνω από 50% συμφωνούν ότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας δικαιούνται ελληνικής υπηκοότητας ενώ στην άποψη αυτή αντιτίθενται 4 στους 10.

* Για το δικαίωμα ψήφου διαπιστώνεται διχογνωμία, με 49,9% να δηλώνουν υπέρ και 43,5% να διαφωνούν.

* Οκτώ στους 10 θέλουν η ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες να τιμωρείται και 7 στους 10 συμφωνούν με το σύνθημα «Ολοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι».

  • Οι μετανάστες

* Οι μισοί μετανάστες δηλώνουν ότι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες και οι άλλοι μισοί όχι.

* Ενας στους δύο θέλει την ελληνική υπηκοότητα, 7 στους 10 ζητούν δικαίωμα ψήφου και 2 στους 5 πιστεύουν ότι το ελληνικό κράτος προσπαθεί να τους εντάξει με σεβασμό στην ταυτότητά τους.

* Ενας στους 10 δηλώνει ότι συναναστρέφεται με Ελληνες, 65% έχουν θετική γνώμη για τους Ελληνες, 4 στους 10 πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν γίνει Ελληνες και μόνον 28,1% χαρακτηρίζουν ρατσιστική τη συμπεριφορά των Ελλήνων *

  • Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s