ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Οι βαλτότοποι της ντροπής…

Στο έλος της Αγυιάς έχουν καταφύγει κυνηγημένοι οι πρόσφυγες, ζώντας ανυπεράσπιστοι και απροστάτευτοι χωρίς στοιχειώδεις όρους διαβίωσης

Το περασμένο καλοκαίρι οι δυνάμεις καταστολής, εξαφάνισαν τον άθλιο καταυλισμό των προσφύγων…
Icon

Το σκηνικό της αθλιότητας στην Πάτρα σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κουρδιστάν που αναζητούν δίοδο διαφυγής προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης συνεχίζεται… Η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη υπόσταση, η ίδια η αξιοπρέπεια βιάζονται πλέον, εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και της ΝΔ, στο έλος της Αγυιάς, μέσα σε καλαμιές και χωράφια και όχι στην περιοχή του Πελεκάνου που είχε μέτωπο στην κεντρική παραλιακή λεωφόρο της πόλης, κοντά στο λιμάνι, μέσα σε κατοικημένη περιοχή και «ατίμαζε» την αισθητική της πόλης κατά δήλωση των μεγαλοπαραγόντων της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Ετσι, μετά τη βάρβαρη επιχείρηση της αστυνομίας το περασμένο καλοκαίρι με την ισοπέδωση του άθλιου καταυλισμού στην Ηρώων Πολυτεχνείου από τις μπουλντόζες της Νομαρχίας και του Δήμου (σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) που φιλοξενούσε εδώ και 12 χρόνια μέχρι και 3.000 ανθρώπους, τώρα, μερικές εκατοντάδες από αυτούς – όσοι δε συνελήφθησαν ή δεν εκδιώχτηκαν βιαίως – έχουν μεταφερθεί στο βαλτότοπο της Αγυιάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους. Ζουν σαν τα αγρίμια, ανυπεράσπιστοι, απροστάτευτοι και κυνηγημένοι, χωρίς στοιχειώδεις όρους διαβίωσης, με το φόβο της πείνας, της εύρεσης καταλύματος και της σύλληψης να πλανάται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια τους.

…που τώρα ζουν μέσα στους βάλτους
EUROKINISSI

Ανθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, έφυγαν από την …εγχώρια κόλαση της Ανατολής για να ζήσουν την …πολιτισμένη κόλαση της Δύσης. Ετσι, χώθηκαν σε μικρές τετράγωνες κατασκευές από νάιλον των 10 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στις οποίες στοιβάζονταν από 10 έως 20 άτομα και …αποτελούσαν τα σπίτια τους. Κάθονταν και κοιμόντουσαν σε ξύλινες παλέτες. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα ήταν άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γινόταν από ένα σωλήνα που έτρεχε μέσα σε ένα βρώμικο χαντάκι 300 μέτρα από τον καταυλισμό. Από το ίδιο νερό, γεμάτο με κάθε είδους σαρίδια, έπιναν και μαγείρευαν…

Βρίσκουν καταφύγιο σε κουφάλες δέντρων και νεροφαγώματα

Τώρα, κρυμμένοι και απομονωμένοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε κουφάλες δέντρων, νεροφαγώματα, καλαμιές, λες και δεν πρόκειται για ανθρώπους αλλά για ζώα της άγριας ζούγκλας. Η πρόσβαση στο χώρο αυτό είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς πλήθος καλαμιές και βαλτόνερα σε συνδυασμό με το καθεστώς τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει οι αστυνομικές αρχές σε βάρος των προσφύγων έχουν κάνει επιφυλακτικούς και τους ίδιους.

Το «όνειρο» της διαφυγής στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, μετά την άρνηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν σε χώρα της επιθυμίας τους, έχει εναποτεθεί πλέον στις «κοιλιές» των φορτηγών όπου προσπαθούν να κρυφτούν και να περάσουν απέναντι στην Ιταλία και τους δουλέμπορους που υπόσχονται ασφαλή διέλευση με το αζημίωτο. Ετσι στήνονται στα φανάρια της εισόδου της πόλης, μέρα – νύχτα, και προσπαθούν με κίνδυνο της ζωής τους να σκαρφαλώσουν στις διερχόμενες νταλίκες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Την ίδια στιγμή, δυνάμεις της αστυνομίας ακροβολίζονται στη γύρω περιοχή και επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνηγητό σε βάρος των προσφύγων με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί από ανυποψίαστους διερχόμενους οδηγούς.

  • Σε ανηλεή διωγμό από την πολιτική της μηδενικής ανοχής

Σε δήλωσή του στον «Ρ», ο Αντρέας Αντωνόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με τη Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα – Μπροστά», σημείωσε σχετικά: «Εκατοντάδες πρόσφυγες ζουν εξαθλιωμένοι στην πόλη μας, κυνηγημένοι σαν τα αγρίμια στους βαλτότοπους της ντροπής με την ελπίδα να μεταβούν “παράνομα” στις χώρες προορισμού τους. Ξεριζωμένοι από τον πόλεμο και την κατοχή, τη φτώχεια και την ανέχεια, κυνηγημένοι και παράνομοι από την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό από την πολιτική της μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά μας, η διεθνιστική αλληλεγγύη και η έμπρακτη συμπαράσταση από το λαό και τη νεολαία της πόλης μας, αποτελεί άμεση ανάγκη και ταυτόχρονα αγωνιστική απάντηση στην απάνθρωπη και βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της στη χώρα μας.

Απαιτούμε την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου καθώς και των υπόλοιπων εγγράφων που θα τους επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση προς τις χώρες που επιθυμούν να μεταβούν χωρίς όρους. Η παροχή στοιχειώδους προστασίας με χώρο διαμονής και περίθαλψης αποτελούν τα πρώτα αναγκαία μέτρα για την ανθρώπινη διαβίωσή τους. Σε αυτά τα ελάχιστα μέτρα αντιδρούν με λύσσα οι τοπικές αρχές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ (Δήμος, Νομαρχία, Περιφέρεια), η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s