Γυρίζει ο αστυνόμος στη γειτονιά

  • Περιπολίες από 2 Ιανουαρίου, αρχικά σε 18 Τμήματα της Αττικής και 6 της Θεσσαλονίκης
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ- Στέλιος Βραδέλης

  • ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

//

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Στόχος των νέων  μέτρων είναι η μείωση των βασικών  δεικτών της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα των λεγόμενων εγκλημάτων της καθημερινότητας

«Κόκκινο» χτύπησε το 2009 η εγκληματικότητα. Όπως παραδέχθηκε επίσημα χθες η Αστυνομία, το έγκλημα καλπάζει και σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, κατά τους πρώτους 9 μήνες αυξήθηκαν κατά 62% τα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κατά 60% οι εκβιασμοί, 50% οι ληστείες των σούπερ μάρκετ και 43% οι ληστείες τραπεζών, σε σχέση με το 2008.

Μπροστά στην εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέπτυξε χθες τους άξονες της νέας αντεγκληματικής πολιτικής που θα εφαρμόσει στο εξής η ΕΛ.ΑΣ. και περιγράφεται με το δόγμα «τέρμα στον εφησυχασμό».

Έτσι επανέρχεται από τις 2 Ιανουαρίου ο πολύπαθος θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. Αρχικά αυτό θα γίνει σε 18 αστυνομικά τμήματα της Αττικής, σε 6 της Θεσσαλονίκης και σε 21 τμήματα 18 ελληνικών πόλεων.

Ως χρονικό ορίζοντα ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε το 2014 και σ΄ αυτό το πλαίσιο αρχίζει σε 21 αστυνομικά τμήματα της Αττικής η πιλοτική εφαρμογή της «γεωγραφικής ανάλυσης της εγκληματικότητας».

Πρόκειται για το σύστημα GΙS, που ήδη χρησιμοποιείται από το σύνολο των ευρωπαϊκών αστυνομιών. Το σύστημα θα έχει τον τίτλο police on line και σε αυτό θα καταχωρούνται στοιχεία και δεδομένα που αφορούν στην εγκληματικότητα απ΄ όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Με το σύστημα αυτό, όπως επισήμανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου, θα επιτευχθεί καλύτερη αστυνόμευση των περιοχών αλλά και πρόληψη του καθημερινού εγκλήματος. Με το νέο πρόγραμμα, κάθε έγκλημα θα καταχωρείται αμέσως στον υπολογιστή και άμεσα θα έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στις περιοχές που εντάσσονται πιλοτικά και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για τους επόμενους έξι μήνες θα λειτουργήσει σε 19 αστυνομικά τμήματα, 14 περιοχών της Αττικής, και 2 της Θεσσαλονίκης. Στις περιοχές αυτές, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αστυνομίας, καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε διάφορες μορφές εγκλήματος. Ύστερα από το πρώτο εξάμηνο το λογισμικό του προγράμματος θα διατεθεί σε τμήματα της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων, με τελικό στόχο τη λειτουργία του στην επικράτεια.

  • Χτύπημα στην τρομοκρατία

Συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και προσώπων που τις τροφοδοτούν με οπλισμό προανήγγειλε ουσιαστικά χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνδέοντας για μία ακόμη φορά το οργανωμένο έγκλημα με την τρομοκρατία. «Υπάρχει “επαναστατικό” ταμείο το οποίο συγκεντρώνει λεφτά από ληστείες, από απαγωγές, από διάφορες άλλες εγκληματικές ενέργειες, τα οποία διατίθενται για αγορά των λεγόμενων καθαρών όπλων, δηλαδή αχρησιμοποίητων όπλων από ποινικούς και δίκτυα κακοποιών», υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Οι ρουκέτες οι οποίες έχουν αποκτηθεί από την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας αποκτήθηκαν από κακοποιούς που πληρώθηκαν από τον Επαναστατικό Αγώνα. Σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις για τα θέματα αυτά από την Αστυνομία και οι απαντήσεις θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη».

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΟΝ LΙΝΕ

Αρχίζει σε 21 αστυνομικά τμήματα της Αττικής η πιλοτική εφαρμογή της «γεωγραφικής ανάλυσης της εγκληματικότητας»

  • Εκχωρούνται αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία

ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ρυθμίσεις θα περάσει στη δικαιοδοσία της Δημοτικής Αστυνομίας η αντιμετώπιση της ηχορρύπανσης και της κοινής ησυχίας. Οι πολεοδομίες θα είναι υπεύθυνες για τις παραβάσεις του γενικού οικοδομικού κανονισμού, ενώ από την Αστυνομία «φεύγει» και η προστασία των αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να περιορισθεί η κατασπατάληση δυνάμεων.

Αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η Αστυνομία θα συνεργαστεί με την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας στον χώρο αυτό και πρόσθεσε ότι είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των παράνομων στοιχημάτων. «Σύντομα θα έρθουν ειδικοί από την UΕFΑ, για να εκπαιδεύσουν Έλληνες αστυνομικούς στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που επίσης προανήγγειλε την έλευση των επικεφαλής της Ιντερπόλ και της Γιουροπόλ στην Ελλάδα, και την επιπλέον εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s