Στον δρόμο για τον Αλέξη αλλά και τις κυβερνητικές επιλογές

  • Μορφονιός Ν., Η ΑΥΓΗ: 05/12/2009

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πόλη, το φάντασμα ενός νέου ξεσπάσματος κινητοποιήσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Η μνήμη της δολοφονίας είναι πλέον συνδεδεμένη με μια ολόκληρη εξέγερση, που έλαβε χώρα τον περσινό Δεκέμβρη. Για τον λόγο αυτό δεκάδες συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, τοπικές και μαθητικές οργανώσεις διαδηλώνουν αύριο στα Προπύλαια στη 1.30 μ.μ. για τον Αλέξη, αλλά και την εξέγερση που ακολούθησε. Όλη τη διάρκεια της ημέρας, μάλιστα, φίλοι και συμμαθητές του Αλέξη, πολίτες και κάτοικοι, θα συγκεντρώνονται στο σημείο της δολοφονίας (Μεσολογγίου και Τζαβέλλα) αποτίοντας τον δικό τους φόρο τιμής. Για σήμερα στο πεζόδρομο της Τζαβέλλα έχει καλέσει στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση για συζήτηση και προβληματισμό και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.

Αύριο στη 1.30 μ.μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου και τη Δευτέρα στις 12.00 στα Προπύλαια

Αύριο στα Προπύλαια καλούν δεκάδες οργανώσεις της αριστεράς και της αντεξουσίας, με κοινά σημεία αλλά και διαφορετικές νοηματοδοτήσεις στο περιεχόμενο των καλεσμάτων. Το συλλογικότερο, πάντως, κάλεσμα, το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κόκκινο, Νεολαία Συνασπισμού, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, τονίζει χαρακτηριστικά: Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία “όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό παραμένουν εδώ: κρίση, γιγάντωση της επισφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας. Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να μην ξαναϋπάρξει άλλος Κορκονέας. Αντιθέτως, όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός που γεννάει τους αστυνομικούς-πιστολέρο, αλλά και μεθοδεύεται η ‘επιεικής’ δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων, με πρώτο βήμα την προκλητική μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα. Ένα χρόνο μετά, θα βγούμε και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αντεργατικού προϋπολογισμού, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του ρατσισμού”. Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας πως “Ένα χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα και την κοινωνική εξέγερση, θα διαδηλώσουμε διεκδικώντας: 1. Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί. 2. Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, «Δ», κ.λπ.). 3. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την καπιταλιστική κρίση.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων θα λάβουν τη Δευτέρα, ξανά στα Προπύλαια, φοιτητικοί σύλλογοι, σχολεία και εκπαιδευτικοί φορείς, στο συλλαλητήριο, που διοργανώνεται στις 12 το πρωί. Για τον λόγο αυτό η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει ήδη στάση εργασίας, ενώ όλοι οι φορείς που διοργανώνουν τη διαδήλωση της Κυριακής στηρίζουν την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.

Εκτός από τις δύο βασικές κινητοποίησεις, δεκάδες άλλες, κεντρικές και τοπικές, έχουν δρομολογηθεί χωρίς επίσημα καλέσματα, κυρίως από μαθητές σχολείων, όπως έγινε χτες στο Χαλάνδρι, όπου η μαθητική πορεία κατέληξε στο ΑΤ Χαλανδρίου, όπου μαθητές πέταξαν νεράντζια.

Ακόμη, αντίστοιχες πορείες και κινητοποιήσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, το Αγρίνιο, ο Βόλος, η Ξάνθη, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα.

Κατειλημμένα σχολεία και σχολές

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, πάνω από 400 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ και πανεπιστημιακές σχολές είναι κατειλημμένες. Ειδικότερα,στην Αθήνα, 9 σχολές του ΕΜΠ, καθώς και το Μαθηματικό, το Φυσικό, η Ιατρική, η Οδοντριατρική, η Πληροφορική, η Σχολή Καλών Τεχνών και τα ΕΜΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη οι κατειλημμένες σχολές φτάνουν τις 10, στην Πάτρα τις 13, στον Βόλο τις 3, ενώ υπό κατάληψη τελούν τα Πολυτεχνεία Κρήτης και Ξάνθης. Στο κέντρο, το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ και η Νομική κρατούνται ανοιχτές από συλλογικότητες και άτομα του αριστερού και αντεξουσιαστικού χώρου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s