Φόβοι για μεγάλο κύμα νεόπτωχων στην Ε.Ε. λόγω της κρίσης…

Κύμα νεόπτωχων αναμένει η Ενωμένη Ευρώπη μετά την άνοδο της ανεργίας στα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην 8η Σύνοδο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη, οι φτωχοί ξεπερνούν τα 80.000.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί από τη συνεχόμενη μείωση των εργαζομένων με τον κίνδυνο η ανεργία να γίνει μακροχρόνια και να επιφέρει κοινωνικό αποκλεισμό.

Η σουηδική προεδρία επανεπιβεβαίωσε την πρόθεση της Ε. Ε. να αποτελέσει το 2010  Ετος Καταπολέμησης της Φτώχειας. Επί της ουσίας, όμως, μετέθεσε τον στόχο εξάλειψής της  στο 2020, θέτοντας τις βάσεις για μία ακόμη δεκαετή στρατηγική.

Στο συνέδριο που διεξήχθη στη σουηδική πρωτεύουσα στις 15 – 16 Οκτωβρίου, κεντρικό ζήτημα ήταν η στρατηγική ενεργού κοινωνικής επανένταξης, η οποία θεωρείται και η ενδεδειγμένη για την οικονομική κρίση. «Πρέπει να αποφύγουμε την άνοδο του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε. Ε.» δήλωσε η Σουηδή υπουργός Δημόσιας Υγείας και Προστασίας Ηλικιωμένων και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Μαρία Λάρσον. «Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση πρέπει να έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση. Πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να καταπολεμήσουμε τον μακροχρόνιο αποκλεισμό από την αγορά εργασίας. Επίσης, απαιτείται συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας και ταυτόχρονα, μία ευρεία προσέγγιση με συνδυασμό μέτρων». Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Γιοακίμ Πάλμε, καθηγητή του Ινστιτούτου Μελλοντικών Σπουδών της Σουηδίας και ενός εκ των κεντρικών ομιλητών του συνεδρίου: «Η υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση δείχνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να καλύψουν πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσουν στους στόχους τους. Πρέπει να σταματήσουν να επικεντρώνονται στη μείωση της φτώχειας και να υιοθετήσουν μία ευρύτερη κοινωνική πολιτική».

Στο κλείσιμο στου συνεδρίου, ο Βλαντιμίρ Σπίντλα, επίτροπος για την Εργασία, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ισες Ευκαιρίες, τόνισε: «Είναι ζωτικό να αντιμετωπίσουμε άμεσα τον φαύλο κύκλο που ξεκινάει από τη μακρόχρονη ανεργία και καταλήγει στον κοινωνικό αποκλεισμό. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε ώστε τα κοινωνικά μοντέλα μας να είναι βιώσιμα στον χρόνο και οι μελλοντικές γενιές να ωφεληθούν από αυτά. Η αλληλεγγύη είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ε. Ε. Απαιτείται να εργαστούμε ομαδικά για την προώθηση της ενεργού κοινωνικής επανένταξης μέσα από αναβαθμισμένες πολιτικές που συνδυάζουν πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, πρόσβαση σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και θέσπιση επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος. Το 2010 θα είναι για την Ε. Ε. Ετος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουμε μαζί μία κοινωνία για όλους».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 80.000.000 Ευρωπαίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας – 16% του συνολικού πληθυσμού. Ενας στους δέκα Ευρωπαίους ζει σε οικία όπου δεν εργάζεται κανείς.

  • «Πριν υπάρξω άπορη»

Η κ. Νικόλ Τονό, φτωχή η ίδια, μίλησε σε ένα από τα πάνελ του συνεδρίου, με την αρωγή της ΜΚΟ Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας (EAPN) και έστειλε το δικό της μήνυμα: «Συνάντησα φτωχούς ανθρώπους από όλες τις χώρες της Ε. Ε. και ένιωσα πολλές φορές σοκαρισμένη. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η ανομοιομορφία της φτώχειας των ανθρώπων ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Πριν υπάρξω άπορη, δεν είχα ιδέα γι’ αυτά που έζησα στη συνέχεια. Ο κόσμος της φτώχειας είναι ξεχωριστός, διαφορετικός, άγνωστος στους περισσότερους». Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική και για τα παιδιά. Στην Ευρώπη των 27, το 9,4% των παιδιών ζουν με άνεργους γονείς. Η γ. γ. της οργάνωσης EUROCHILD, Τζέινα Χέινσγουορθ, υποστηρίζει ότι «η εικόνα για το πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τις ζωές των οικογενειών και των παιδιών τώρα αρχίζει να αναδεικνύεται. Οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και αυτοί που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση είναι όσοι ήταν σε άσχημη κατάσταση πριν από την κρίση. Με τη μετατόπιση της προσοχής σε εκείνους οι οποίοι έχασαν την εργασία τους εξαιτίας της ύφεσης, οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι ξεχασμένες».

  • Του απεσταλμένου μας στη Στοκχολμη Τασου Oικονομου, Η Καθημερινή, 28/10/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s