Διεθνής ανησυχία για την αστυνομική βία σε αλλοδαπούς – μειονότητες

Πλήρη πειθαρχική διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία των κρατικών λειτουργών, που ξυλοκόπησαν μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, και κακομεταχειρίστηκαν, συλλαμβάνοντας και προπηλακίζοντας τον ερευνητή θεμάτων μετανάστευσης Δημ. Παρσάνογλου, που διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά τους, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα (RED – Rights, Equality & Diversity European Network) και τα Εθνικά Εστιακά Κέντρα RAXEN (Δίκτυο Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό & την Ξενοφοβία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων – FRA).

Οι οργανώσεις με αφορμή το απαράδεκτο γεγονός που, όπως επισημαίνουν, δεν είναι μεμονωμένο, εκφάζουν την έντονη διαμαρτυρία και τη βαθιά ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη αστυνομική κρατική βία ενάντια σε μετανάστες και κοινωνικές μειονότητες, καθώς επίσης και εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ερευνητών της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στις εκθέσεις των επίσημων φορέων κατά του ρατσισμού καταγγελίες πως κρατικοί λειτουργοί (αστυνομικοί, συνοροφύλακες, λιμενοφύλακες) ευθύνονται για τις μισές από τις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και μειονοτήτων στην Ελλάδα. «Αυτή είναι μια δραματική, αυξανόμενη τάση που επιδεινώθηκε από τη ρατσιστική βία ακροδεξιών βίαιων οργανωμένων ομάδων, που επιχειρούν, ανενόχλητες ή ακόμη και ενθαρρυνόμενες, ως φασιστικού τύπου πολιτοφυλακή σε κεντρικές γειτονιές της Αθήνας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο RED και τα Εθνικά Εστιακά Κέντρα RAXEN καλούν επειγόντως την ελληνική κυβέρνηση να ξεριζώσει τη ρατσιστική βία και συμπεριφορές που απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας και αποτρέπουν την πραγματική και ίση συμμετοχή στην κοινωνία.

  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s