Ανέτοιμη η Ελλάδα για «επιστροφή» μεταναστών

  • Δεν έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα βάσει της νέας πολιτικής της Ε.Ε.
  • Της Μαριας Δεληθαναση, Η Καθημερινή, 25/10/2009

«Αλλάξτε πολιτική», λένε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα των παρανόμων αλλοδαπών, αλλά στην Ελλάδα τα αυτιά παραμένουν κλειστά. Αντί να δοθεί έμφαση στον «εθελούσιο επαναπατρισμό» στις χώρες προέλευσης, επιμένουμε σε απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Και αντί να αντιμετωπίσουμε το σύνθετο πρόβλημα που προέρχεται από την Ασία, απελαύνουμε… Αλβανούς!

Οι απελάσεις και επαναπροωθήσεις αποτελούν την κύρια πρακτική αντιμετώπισης των παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών στη χώρα μας. Και ενώ η Ε. Ε., στην πρόσφατη οδηγία της που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2008, δίνει έμφαση στην εκούσια επιστροφή στις χώρες προέλευσης, η Ελλάδα δεν έχει δρομολογήσει έναν ανάλογο μηχανισμό. Οπως μάλιστα διαπιστώνεται σε σχετική έρευνα του υπ. Εσωτερικών, η εκούσια και η υποβοηθούμενη (με οικονομική στήριξη) επιστροφή δεν υφίστανται καν ως όροι στην ελληνική νομοθεσία. Βέβαια, για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και δίκαιης πολιτικής επιστροφών, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός «δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου, όπως αναφέρεται στην οδηγία – κάτι που δεν διαθέτει η χώρα μας και έχει διεθνώς επικριθεί.

Μέχρι Δεκέμβριο 2010

Στην οδηγία, που θα κληθούν τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν έως τον Δεκέμβριο 2010, ορίζεται ότι οι προς απομάκρυνση αλλοδαποί πρέπει να λαμβάνουν νομική αρωγή, προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στην Ε. Ε. και ότι το κόστος της δωρεάν νομικής συνδρομής μπορεί να καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η οδηγία έχει επικριθεί διότι επιτρέπει την απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά, ανηλίκων και ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς να προστατεύει στον απαιτούμενο βαθμό τα δικαιώματα αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Δίνεται όμως χρονικό περιθώριο από την απόφαση για απομάκρυνση μέχρι την υλοποίησή της, και στο ενδιάμεσο διάστημα οι αλλοδαποί πρέπει να διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε ό, τι αφορά τους μη απελάσιμους αλλοδαπούς, ορίζεται ότι θα πρέπει να χορηγείται ειδική γραπτή βεβαίωση ώστε να μη συλλαμβάνονται συνέχεια από την αστυνομία.

Η χώρα μας ξεκίνησε για πρώτη φορά προγράμματα «εκούσιας υπό πίεση επιστροφής» λίγο μετά τη δημοσίευση της οδηγίας με πρωτοβουλία του τέως γ. γ. Δημόσιας Τάξης κ. Κ. Μπίτσιου. Η «εκούσια υπό πίεση επιστροφή» αφορά άτομα που βρίσκονται στο τέλος της προσωρινής προστασίας, έχει απορριφθεί το αίτημά τους ασύλου ή κυκλοφορούν με απόφαση διοικητικής απέλασης ανά χείρας. Τριακόσιοι, περίπου, Αφγανοί επιστράφηκαν στο Αφγανιστάν με αυτόν τον τρόπο. Οι συγκεκριμένοι είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα (όπως και ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών τους) διότι είχαν ταυτοποιηθεί και δακτυλοσκοπηθεί. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κι αν κατάφερναν να φθάσουν, θα τους επέστρεφαν πίσω. Για την «αλίευσή» τους στην πολύπαθη περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και της πλ. Αττικής έχει «στρατολογηθεί» υπάλληλος της αφγανικής πρεσβείας από τις Βρυξέλλες. Ερωτήματα υπάρχουν για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται προκειμένου να πειστούν να φύγουν.

Την ίδια πολιτική συνεχίζει και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνοντας πριν από δέκα ημέρες την απελευθέρωση 1.200 αλλοδαπών, προκειμένου μετά έναν μήνα να εγκαταλείψουν με ευρωπαϊκή δαπάνη τη χώρα.

Το υπουργείο έχει λάβει περίπου 17 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιστροφών για το κόστος απελάσεων και επιστροφών και υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα δοθούν μεγαλύτερα κονδύλια. Τα προγράμματα αφορούν αποκλειστικά προερχόμενους από την Ασία και κυρίως τη ΝΑ Ασία (δηλαδή Πακιστάν και Αφγανιστάν). Αυτό συμβαίνει, διότι όσοι εισέρχονται από τα ελληνοαλβανικά σύνορα επαναπροωθούνται άμεσα.

[+] ΓPAΦHMA 1
[+] ΓPAΦHMA 2
[+] ΓPAΦHMA 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s